Категорія
Новини
Дата

Росія пошкодила до 30% інфраструктури України на $100 млрд. На відновлення піде щонайменше два роки

З початку повномасштабної війни російські окупаційні війська пошкодили до 30% інфраструктури України загальною вартістю близько $100 млрд. Про це в коментарі Reuters повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Практично всі складові нашої транспортної інфраструктури в тій чи іншій формі постраждали», – сказав Кубраков.
  • Вторгнення Росії зачепило «20–30% усієї інфраструктури з різним ступенем пошкодження та різним рівнем руйнування».
  • Кубраков зазначив, що понад 300 мостів на національних дорогах зруйновані або пошкоджені, понад 8000 км доріг потрібно відремонтувати або відновити, а десятки залізничних мостів підірвали. Наразі він виставив рахунок у $100 млрд.
  • «Якщо говорити про дороги, мости та житлові будинки, то я вважаю, що майже все можна відновити за два роки… якщо всі працюватимуть швидко», – сказав він.
  • Кубраков очікує, що західні країни підтримають відбудову України, додавши, що кошти можна знайти з низки джерел. «Є кілька джерел, які розглядаються. Перше – це активи Російської Федерації, які зараз заморожені практично у всіх великих країнах», – сказав він.

Контекст

Європейський Союз прагне створити міжнародний фонд реконструкції. Водночас деякі політики ЄС закликають використовувати російські активи, заморожені Заходом, включно з $300 млрд резервів російського центробанку. У Міністерстві економіки України також очікують використати арештовані резерви Росії на відшкодування збитків.

Кубраков зазначив, що Міністерство юстиції України та деякі союзники шукають механізм, як використати резерви. Одним із варіантів, за його словами, буде виручення готівки шляхом продажу арештованих активів через «прозорий механізм». Про який саме механізм ідеться, Кубраков не сказав.

«Я думаю, це справедливо, що такий механізм ніколи не використовувався… Це буде вперше, – сказав він, додавши, що вироблення механізму вимагає новаторського підходу. – Прецедентів ще не було. Чи був прецедент нападу однієї країни на іншу в ХХІ столітті?».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні