Категорія
Новини
Дата

Росія просить у Бразилії підтримки, щоб зберегти позиції у МВФ і Світовому банку, – Reuters

Росія звернулася до Бразилії з проханням про підтримку у Міжнародному валютному фонді, Світовому банку та групі провідних економік G20. Це допоможе їй протистояти санкціям через вторгнення в Україну. Про це 30 березня писав міністр фінансів Росії Антон Силуанов до свого бразильського колеги. Лист є у розпорядженні Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • Силуанов написав міністру економіки Паулу Гедесу з проханням про «підтримку для запобігання політичним звинуваченням і спробам дискримінації в міжнародних фінансових установах і багатосторонніх форумах».
  • «За лаштунками ведеться робота у МВФ і Світовому банку, щоб обмежити або навіть виключити Росію з процесу ухвалення рішень», – написав Силуанов. Він не вказав на перешкоди для участі Росії у цих установах, і його звинувачення не могли бути перевірені незалежно.
  • «Як відомо, Росія переживає складний період економічної та фінансової турбулентності, викликаної санкціями, запровадженими США та їхніми союзниками», – зазначив російський міністр.
  • Відповідаючи на запитання про лист, Ерівалдо Гомес, секретар Міністерства економіки Бразилії з міжнародних економічних справ, зазначив, що Бразилія хоче, щоб Росія залишалася частиною дискусій у багатосторонніх організаціях.

Контекст:

За словами Силуанова, майже половина міжнародних резервів Росії заморожена, а зовнішньоторговельні операції заблоковані, серед них – з її партнерами з економік, що розвиваються. «США та їхні сателіти проводять політику ізоляції Росії від міжнародної спільноти», – додав він.

Ультраправий президент Бразилії Жаір Болсонару, який відвідав Москву за кілька днів до вторгнення, зберігав нейтральність Бразилії щодо війни в Україні й не засудив вторгнення, викликавши критику з боку адміністрації Байдена.

Міністр закордонних справ Бразилії Карлос Франка заявив, що Бразилія виступає проти виключення Росії з G20, якого прагнуть Сполучені Штати. «Найважливіше у цей час – це повноцінне функціонування всіх міжнародних форумів: G20, СОТ, ФАО, а для цього мають бути присутні всі країни включно з Росією», – сказав Франка на слуханнях у Сенаті 25 березня.

Байден під час візиту до Брюсселя у березні заявив, що Росію слід виключити з G20, але для офіційного оформлення цього кроку потрібна згода інших країн-членів. Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила 6 квітня, що США не братимуть участі у жодних зустрічах G20, якщо буде присутня Росія. «Президент Байден ясно дав зрозуміти, і я, безумовно, з ним згодна, що в жодному з фінансових інститутів із Росією не може бути справ як завжди. Він попросив виключити Росію з G20, і я ясно дала зрозуміти своїм колегам в Індонезії, що ми не братимемо участі у низці зустрічей, якщо там будуть росіяни», – сказала міністр.

Наступний саміт лідерів G20 запланований на листопад в Індонезії. Перед самітом ще відбудуться міністерські зустрічі.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні