Категорія
Новини
Дата

Сервіс таксі Grab вийде на біржу в обхід IPO. Угода стане найбільшим злиттям зі SPAC в історії

1 хв читання

Сингапурський сервіс замовлення таксі та доставки їжі Grab вийде на біржу шляхом злиття з компанією з придбання спеціального призначення (SPAC). Угода стане найбільшим злиттям зі SPAC в історії, пише CNBC.

Ключові факти

  • У якості спеціальної компанії виступить Altimeter Growth, акції якої вже торгуються на біржі.
  • Вартість обʼєднаної компанії оцінюється в $39,6 млрд.
  • Grab отримає близько $4,5 млрд готівкою, включаючи $4 млрд у публічний капітал.
  • Інвесторами виступлять BlackRock, Fidelity, T. Rowe Price, Morgan Stanleyʼs Counterpoint Global та інвесткомпанія Temasek, яка належить уряду Сінгапура.
  • Раніше в компанію інвестували SoftBank Group, Mitsubishi UFJ Financial Group і Didi Chuxing.
  • Після завершення злиття компанія буде торгуватися на Nasdaq під тікером GRAB.

Довідка

Grab Holdings, заснована в 2012 році, надає через свій застосунок цілу низку послуг, таких як транспорт, доставка їжі, бронювання готелів, онлайн-банкінг, мобільні платежі та страхові послуги. Компанія працює в Південно-Східній Азії, обслуговуючи понад 187 млн користувачів у більш ніж 350 містах восьми країн. Три роки тому не витримав конкуренції Uber і продав свій бізнес у Південно-Східній Азії сервісу Grab в обмін на частку в компанії.

Контекст

З початком пандемії в країнах Південно-Східної Азії спостерігався сплеск використання цифрових послуг, таких як електронна комерція, доставка їжі та онлайн-платежі. Згідно зі звітами Google, Temasek Holdings і Bain&Company, близько 40 млн людей у шести країнах регіону – Сингапурі, Малайзії, Індонезії, Філіппінах, Вʼєтнамі та Таїланді – вперше підключилися до інтернету 2020 року. У січні Reuters повідомило, що чистий дохід Grab виріс на 70% у річному численні, повернувшись до допандемійного рівня.

SPAC стали популярним інвестиційним інструментом у США і набирають обертів у Азії. В першому кварталі цього року капітал, залучений компаніями SPAC, уже перевищив загальний обсяг 2020 року. Це привернуло увагу не тільки Комісії з цінних паперів і бірж США, але й інвесторів, які побоюються ринкової «бульбашки». Проте нові угоди продовжують відбуватися – за даними SPAC Research, лише в березні їх було понад 100.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні