Категорія
Новини
Дата

Сервіс таксі Grab вийде на біржу в обхід IPO. Угода стане найбільшим злиттям зі SPAC в історії

Сингапурський сервіс замовлення таксі та доставки їжі Grab вийде на біржу шляхом злиття з компанією з придбання спеціального призначення (SPAC). Угода стане найбільшим злиттям зі SPAC в історії, пише CNBC.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У якості спеціальної компанії виступить Altimeter Growth, акції якої вже торгуються на біржі.
  • Вартість обʼєднаної компанії оцінюється в $39,6 млрд.
  • Grab отримає близько $4,5 млрд готівкою, включаючи $4 млрд у публічний капітал.
  • Інвесторами виступлять BlackRock, Fidelity, T. Rowe Price, Morgan Stanleyʼs Counterpoint Global та інвесткомпанія Temasek, яка належить уряду Сінгапура.
  • Раніше в компанію інвестували SoftBank Group, Mitsubishi UFJ Financial Group і Didi Chuxing.
  • Після завершення злиття компанія буде торгуватися на Nasdaq під тікером GRAB.

Довідка

Grab Holdings, заснована в 2012 році, надає через свій застосунок цілу низку послуг, таких як транспорт, доставка їжі, бронювання готелів, онлайн-банкінг, мобільні платежі та страхові послуги. Компанія працює в Південно-Східній Азії, обслуговуючи понад 187 млн користувачів у більш ніж 350 містах восьми країн. Три роки тому не витримав конкуренції Uber і продав свій бізнес у Південно-Східній Азії сервісу Grab в обмін на частку в компанії.

Контекст

З початком пандемії в країнах Південно-Східної Азії спостерігався сплеск використання цифрових послуг, таких як електронна комерція, доставка їжі та онлайн-платежі. Згідно зі звітами Google, Temasek Holdings і Bain&Company, близько 40 млн людей у шести країнах регіону – Сингапурі, Малайзії, Індонезії, Філіппінах, Вʼєтнамі та Таїланді – вперше підключилися до інтернету 2020 року. У січні Reuters повідомило, що чистий дохід Grab виріс на 70% у річному численні, повернувшись до допандемійного рівня.

SPAC стали популярним інвестиційним інструментом у США і набирають обертів у Азії. В першому кварталі цього року капітал, залучений компаніями SPAC, уже перевищив загальний обсяг 2020 року. Це привернуло увагу не тільки Комісії з цінних паперів і бірж США, але й інвесторів, які побоюються ринкової «бульбашки». Проте нові угоди продовжують відбуватися – за даними SPAC Research, лише в березні їх було понад 100.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні