Категорія
Новини
Дата

SpaceX планує в серпні запустити супутниковий інтернет Starlink по всьому світу. Маск назвав загальну вартість проєкту

Компанія SpaceX планує до серпня запустити супутникову мережу Starlink по всьому світу. Винятком стануть полярні регіони, заявив засновник SpaceX Ілон Маск, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У наступному році компанія планує запустити нову версію супутників Starlink, які матимуть лазерні лінії звʼязку. Це має допомогти покрити інтернетом полярні регіони.
  • Супутникова мережа наразі передає близько 30 терабіт даних у секунду. Однак Маск планує довести пропускну здатність до 20 мілісекунд.
  • Нині Starlink має майже 70 000 активних користувачів. Протягом 12 місяців Маск розраховує мати понад 500 000 користувачів.
  • Також інженери розробляють новий наземний термінал для здешевлення вартості підключення. Нині комплект Starlink – маршрутизатор WiFi, термінал, а також тарілка для підключення до супутників – коштує понад $1000. Але роздрібна ціна становить близько $500.
  • Загальний обсяг інвестицій у Starlink досягне $20-30 млрд, повідомив Маск на Mobile World Congress у Барселоні, пише Reuters. При цьому, перш ніж Starlink почне приносити прибуток, інвестиції складуть $5-10 млрд.
  • Кінцева мета SpaceX полягає в запуску близько 42 000 супутників Starlink на низьку навколоземну орбіту до середини 2027 року. Наразі запущено близько 1800 супутників.

Контекст

Відкрите тестування інтернету Starlink розпочалося 27 жовтня минулого року в США й Канаді. Ціна обслуговування склала $99 на місяць, а також комплект Starlink вартістю $499 плюс $50 доставка. Наразі компанія проводить бета-тестування Starlink в 11 країнах. Водночас, за даними в системі бронювання послуг Starlink, в Україні супутниковий інтернет стане доступний у 2022 році.

Однак розгортання Starlink викликало критику деяких астрономів, які висловили припущення, що численні супутники на низьких орбітах створюватимуть перешкоди астрономічним спостереженням неба й віддалених обʼєктів. Спостереження підтвердили ці побоювання, показавши, що супутники Starlink були одними з найяскравіших обʼєктів на нічному небі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні