Категорія
Новини
Дата

SpaceX планує в серпні запустити супутниковий інтернет Starlink по всьому світу. Маск назвав загальну вартість проєкту

1 хв читання

Компанія SpaceX планує до серпня запустити супутникову мережу Starlink по всьому світу. Винятком стануть полярні регіони, заявив засновник SpaceX Ілон Маск, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • У наступному році компанія планує запустити нову версію супутників Starlink, які матимуть лазерні лінії звʼязку. Це має допомогти покрити інтернетом полярні регіони.
  • Супутникова мережа наразі передає близько 30 терабіт даних у секунду. Однак Маск планує довести пропускну здатність до 20 мілісекунд.
  • Нині Starlink має майже 70 000 активних користувачів. Протягом 12 місяців Маск розраховує мати понад 500 000 користувачів.
  • Також інженери розробляють новий наземний термінал для здешевлення вартості підключення. Нині комплект Starlink – маршрутизатор WiFi, термінал, а також тарілка для підключення до супутників – коштує понад $1000. Але роздрібна ціна становить близько $500.
  • Загальний обсяг інвестицій у Starlink досягне $20-30 млрд, повідомив Маск на Mobile World Congress у Барселоні, пише Reuters. При цьому, перш ніж Starlink почне приносити прибуток, інвестиції складуть $5-10 млрд.
  • Кінцева мета SpaceX полягає в запуску близько 42 000 супутників Starlink на низьку навколоземну орбіту до середини 2027 року. Наразі запущено близько 1800 супутників.

Контекст

Відкрите тестування інтернету Starlink розпочалося 27 жовтня минулого року в США й Канаді. Ціна обслуговування склала $99 на місяць, а також комплект Starlink вартістю $499 плюс $50 доставка. Наразі компанія проводить бета-тестування Starlink в 11 країнах. Водночас, за даними в системі бронювання послуг Starlink, в Україні супутниковий інтернет стане доступний у 2022 році.

Однак розгортання Starlink викликало критику деяких астрономів, які висловили припущення, що численні супутники на низьких орбітах створюватимуть перешкоди астрономічним спостереженням неба й віддалених обʼєктів. Спостереження підтвердили ці побоювання, показавши, що супутники Starlink були одними з найяскравіших обʼєктів на нічному небі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні