Категорія
Новини
Дата

Справа на 2 млн грн. Ексзаступника голови МОЗ підозрюють у службовій недбалості

За матеріалами СБУ слідчі ДБР повідомили колишньому заступнику міністра охорони здоров’я підозру у службовій недбалості. Слідство заявило, що це призвело до збитків держави на 2 млн грн і завадило створенню Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів. Як стало відомо, йдеться про Павла Ковтонюка – заступника ексочільниці МОЗ Уляни Супрун. Він уже заявив, що здивований швидкістю вручення йому підозри та витоком інформації у ЗМІ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наприкінці 2018 року для впровадження заходів цифровізації заступник міністра уклав угоду з керівником однієї зі столичних ІТ-компаній. Підприємство отримало кошти на встановлення у відомстві програмного забезпечення для роботи відповідного реєстру донорів. Але підрядники не виконали договірних зобов’язань і не надали МОЗ необхідні технології, заявляє слідство. 
  • При цьому, наголосили в СБУ, високопосадовець підписав акт приймання-передачі програмної продукції. СБУ заявила, що провела судові комп’ютерно-технічні і почеркознавчі експертизи, які підтвердили причетність колишнього топчиновника до незаконних дій.
  • Ковтонюк заявив, що вручення підозри стало для нього несподіванкою і наголосив, що раніше давав свідчення як свідок у цій справі та співпрацював зі слідством.
  • «Я справді підписав ці документи у кінці 2018 року. Вони були належним чином завірені, а закупка була проведена згідно із законом. Я не займався цією темою у міністерстві, а документ підписав тому, що профільного заступника не було на місці», – пояснив він. 
  • За словами Ковтонюка, закупівлю важливо було завершити до кінця місяця. Якби її не провели, то наступного 2019 року не змогли б проводити довгоочікувану реформу у сфері трансплантації кісткового мозку від неродинних донорів. 
  • «Планувалося, що у 2019 Україна зможе інтегруватися до великої міжнародної бази донорів для дітей та дорослих – для цього і потрібен був доступ до реєстру. Для цього і потрібна була закупівля, саме тому я підписав ці документи. Думаю, саме не підписати їх було би злочином. Якби я повернувся в той день, я би підписав їх знову», – заявив Ковтонюк. Він додав, що буде захищати свою репутацію і не має сумнівів у результаті.

Контекст

Переможцем у тендері на створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації є ТОВ «Грін лайт корпоративні рішення». Вартість тендеру – 26,2 млн грн. Реєстр живих донорів гемопоетичних стовбурових клітин – один із девʼяти, які мали бути створені в цій інформаційній системі.

Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин в Україні запрацювала з 1 січня 2021 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні