Категорія
Новини
Дата

США ввели санкції проти семи китайських компаній і держлабораторій за розробку суперкомпʼютерів

Адміністрація президента США Джо Байдена ввела санкції проти семи китайських компаній та державних лабораторій. Причина – створення суперкомпʼютерів, які допомагають розробляти ядерну та іншу сучасну військову зброю, пише The Washington Post.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Під санкції потрапили три напівпровідникові компанії: Tianjin Phytium Information Technology (Phytium), Шанхайський центр проєктування високопродуктивних інтегральних схем і Sunway Microelectronics.
  • Також у санкційному списку – Національний суперкомпʼютерний центр Цзінань, Національний суперкомпʼютерний центр Шеньчженя, Національний суперкомпʼютерний центр Усі та Національний суперкомпʼютерний центр Чженчжоу.
  • За даними Міністерства торгівлі США, всі семеро беруть участь в ініціативі Китаю зі створення або використання суперкомпʼютерів. Зокрема, екcафлопсного рівня.
  • Потрапляння до списку означає, що компанії та лабораторії не зможуть використовувати технології американського походження без ліцензії Міністерства торгівлі, яку дуже складно отримати.

Контекст

2015 року при адміністрації експрезидента Барака Обами Міністерство торгівлі США почало вводити санкції проти організацій, повʼязаних із високопродуктивною обчислювальною технікою Китаю. Санкції були накладені на Національний університет оборонних технологій і Національний суперкомпʼютерний центр в Тяньцзіні. Обидва тісно повʼязані з компанією Phytium.

Водночас помічник адміністрації Трампа, який координував політику експортного контролю Тім Моррісон, попередив, що в Китаю є способи обійти експортний контроль. Зокрема, через тайваньські заводи, які використовують американське обладнання. Проте міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву вже заявив, що країна співпрацюватиме зі США й контролюватиме своїх постачальників мікросхем.

Адміністрація Дональда Трампа також вела активну санкційну політику щодо Китаю. 2019-го Міністерство торгівлі США внесло китайську Huawei до чорного списку за «діяльність, яка суперечить національній безпеці США». Разом із Huawei туди потрапили ще 70 повʼязаних із нею компаній.

На початку грудня 2020 року США ввели санкції ще для низки китайських технологічних компаній, які, на думку США, пов'язані з військовими. Також США ввели експортні обмеження проти 45 російських та 58 китайських компаній, повʼязаних з оборонними секторами.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні