Категорія
Новини
Дата

Страхові премії для авіаційного й морського бізнесу виросли удвічі через війну в Україні — Reuters

Страхові премії збільшуються вдвічі й більше для авіаційних і морських компаній, що особливо постраждали від війни в Україні. Війна може призвести до страхових втрат у розмірі $16-$35 млрд. Про це пише Reuters з посиланням на джерела в галузі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними страхового брокера Marsh, страхові премії зросли в середньому на 11% у першому кварталі. Але такий відсоток маскує різкіше збільшення в деяких секторах і охоплює лише перші п’ять тижнів після вторгнення, пише видання.
  • Гарет Ханрахан, керівник глобального авіаційного підрозділу Marsh, заявив, що через війну авіаційне страхування для України, Росії та Білорусі більше не доступне. За його словами, для авіаційного бізнесу в інших країнах вартість покриття воєнних ризиків подвоїлося, оскільки страховики намагаються відшкодувати частину своїх збитків.
  • Війна в Україні може призвести до страхових втрат у розмірі $16-$35 млрд для таких галузей як авіація, морський транспорт, торговельне кредитування тощо, повідомляє S&P Global. За даними S&P Global, лише виплати авіаційного страхування можуть становити $15 млрд.
  • У страхуванні суден страхувальники сплачують додаткову премію за «порушення», коли судно заходить в особливо небезпечні води, місця розташування яких оновлюються ринком Lloydʼs. Для району навколо російських та українських вод у Чорному та Азовському морях цей показник зріс у кілька разів, за словами трьох страхових джерел, — приблизно до 5% від вартості корабля. До війни цей показник був на рівні 0,025% від вартості судна.
  • За словами двох джерел, тарифи на судна, що заходять в інші російські води, зросли щонайменше удвічі після того, як ринок Lloydʼs класифікував усі російські порти як високоризикові.

Контекст

Влада Європейського союзу ухвалила рішення про цілковиту заборону на постачання та лізинг літаків, вертольотів та іншої авіатехніки до РФ, а також їх страхування та техобслуговування. 14 березня президент РФ Путін підписав закон, що дозволяє за рішенням уряду країни реєструвати права на іноземні літаки, які перебувають у лізингу російських компаній. Ініціатива спрямована на збереження парку іноземних повітряних суден російських перевізників.

У країні застрягли понад 500 літаків приблизною вартістю $10 млрд. Це може спричинити рекордні збитки для авіаційних страховиків та лізингодавців. Оцінки варіюються від $5 млрд до $10 млрд.

Світові страхові компанії також готуються до масштабних виплат через війну в Україні. Найбільше постраждають страхувальники літаків через призупинення польотів літаків РФ. За найгіршого сценарію, за якого літаки не можна буде повернути, втрати глобального страхового ринку становитимуть близько $5 млрд.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні