Категорія
Новини
Дата

Три менеджери Одеського припортового заводу виписали собі мільйонні премії в умовах війни. Їх уже звільнили

Наглядова рада Одеського припортового заводу звільнила в.о. голови правління підприємства Віталія Деркаченка та членів правління Максима Зубарєва й Олександра Сумцова за те, що вони виписали собі мільйонні премії в умовах війни. Про це повідомила в.о. голови Фонду держмайна Ольга Батова.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Очільник ОПЗ 14 березня підписав наказ №92 «Про нарахування заробітної плати», де наказує бухгалтеру підприємства виплатити в якості зарплати собі 754 011 грн, фіндиректору Максиму Зубарєву – 2,02 млн, директору управління ризиками Олександру Сумцову – 2 млн.
  • Деркаченко також виписав собі премію 366 403 грн, Зубарєву – 965 359 грн, Сумцову – 968 648 грн. Загалом – 7,078 млн грн.
  • Якщо начальник управління розрахунків і взаємодії з фінансовими установами ОПЗ виконав наказ керівника в строк — згідно з наказом, до 15.03.2022 року, то троє менеджерів вже отримали гроші.
  • З 23 квітня вони були відсторонені від роботи на час розгляду ситуації.
  • «Рішення керівництва підприємства, яке зробило виплату собі зарплати та премії в розмірі 7 млн грн, скасовані. Усі до копійки кошти вже повернуті на підприємство. Вони підуть на зарплати рядовим працівникам заводу. Разом із тим, наглядова рада ОПЗ ухвалила єдине правильне рішення – достроково припинити контракти з вказаними трьома членами правління», – написала Батова у Facebook.
  • Фонд держмайна доручив провести позаплановий внутрішній аудит на ОПЗ для оцінки ефективності управлінської діяльності.
  • Батова також підписала запити на інші державні підприємства, які є в управлінні ФДМ, з вимогою надати інформацію про нарахування керівникам компаній з моменту запровадження воєнного стану.

Контекст

Одеський припортовий завод є найбільшим хімічним підприємством України та входить до переліку підприємств великої приватизації. Державі в особі ФДМ належить 99,5667% акцій ОПЗ. У вересні 2021 року завод зупиняли через проблеми з постачанням газу і нерентабельність, а на початку квітня законсервували через воєнний стан. Працівників відправили у безстрокову відпустку.

Деркаченко був комерційним директором державного АТ «Чорноморнафтогаз», що у 2011-у придбав «вишки Бойка» у норвезької Ferncliff. Вона продавала бурові глибоководні платформи по $220 млн за штуку, а компанія «Чорноморнафтогаз» через фірми-прокладки заплатила з державного бюджету по $400 млн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні