Категорія
Новини
Дата

У Бєлгородській області Росії розбився військовий літак Іл-76. Що відомо (доповнено)

У Бєлгородській області Росії впав літак Іл-76, пишуть росЗМІ. Джерела УП у ЗСУ підтвердили цю інформацію, співрозмовники у Генштабі стверджують, що літак перевозив ракети для ЗРК С-300. У Генштабі ЗСУ заявили, що детально відстежують точки запусків ракет та логістику їх постачання, особливо із застосуванням засобів військово-транспортної авіації.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Губернатор Білгородської області Вʼячеслав Гладков повідомив, що у Корочанському районі сталася «надзвичайна пригода». Про що йдеться, він не уточнив. «Зараз на місці працюють слідча група та співробітники МНС… Усі подробиці пізніше», – сказано у повідомленні.
  • Російські Telegram-канали публікують фото та відео з місця пригоди.
  • Міноборони РФ заявило, що літак зазнав аварії під час виконання планового польоту. На його борту нібито перебувало 65 полонених військовослужбовців ЗСУ, яких перевозили для обміну, шість членів екіпажу літака та троє супровідників.
  • Водночас джерела УП у Генштабі стверджують, що літак перевозив ракети для ЗРК С-300.
  • У Міноборони України наразі не можуть підтвердити, що літак уразили українські сили оборони, оскільки «ще з’ясовують інформацію», пише Суспільне.
  • Джерело, близьке до Міноборони України, повідомило агентству «Інтерфакс-Україна», що літак Іл-76 було збито на зльоті. Він не озвучив інших подробиць, включно з імовірною присутністю на борту українських полонених.
  • Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими заявив, що разом з іншими профільними структурами «збирає та аналізує всю необхідну інформацію», і закликав утриматися від поширення неперевіреної інформації.
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що «зʼясовує всі деталі події», тож детальнішу інформацію буде надано згодом.
  • У ГУР зазначили, що сьогодні, 24 січня, мав відбутися обмін полоненими між Росією та Україною, повідомив Радіо Свобода представник Головного управління розвідки Андрій Юсов. «Я можу констатувати, що запланований на сьогодні обмін наразі не відбувається», – сказав він.
  • За словами Юсова, інформація про те, що військовополонені могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, наразі перевіряється.
  • У Генштабі ЗСУ заявили, що Росія останнім часом збільшила інтенсивність обстрілів, що прямо повʼязано зі зростанням кількості військово-транспортних літаків, які протягом останнього часу прямували до аеродрому Бєлгорода. Там нагадали, що за останній тиждень Росія завдала 19 ракетних ударів по Харківщині.
  • «З урахуванням цього ЗСУ і надалі вживатимуть заходів зі знищення засобів доставки, контролю за повітряним простором для знищення терористичної загрози, зокрема на бєлгородсько-харківському напрямку», – сказано у заяві Генштабу.
  • В ГУР повідомили, що не мають достовірної та вичерпної інформації з приводу того, хто саме перебував на борту літака. Зазначається, що українську сторону не поставили до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі Бєлгорода у визначений період часу, «як неодноразово робилось в минулому». У розвідці наголосили, що посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому разі має обговорюватися обома сторонами, адже в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну.
  • «Виходячи з цього, мова може йти про сплановані та навмисні дії РФ з метою дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави», – йдеться у заяві ГУР.
  • Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що Україна вимагатиме міжнародного розслідування катастрофи Іл-76.

Контекст

3 січня відбувся попередній обмін військовополоненими, він був найбільшим за час повномасштабного вторгнення: було звільнено 230 українців та українок, повідомляв Координаційний штаб. Серед них представників Збройних сил України – 130 (зокрема ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

 Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти (48 осіб).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні