Лідер партії ПіС Ярослав Качинський та прем’єр-міністр Матеуш Моравецький під час виступу після оголошення попередніх результатів виборів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Польщі підрахували 100% голосів на парламентських виборах. Правляча партія перемогла, але втратила більшість у Сеймі

Лідер партії ПіС Ярослав Качинський та прем’єр-міністр Матеуш Моравецький під час виступу після оголошення попередніх результатів виборів Фото Getty Images

У Польщі завершилося опрацювання бюлетенів, поданих на виборах до парламенту, пише Gazeta Wyborcza. Національна виборча комісія оприлюднила результати голосування на 100% дільниць. Перемогла партія «Право і справедливість».

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Правляча партія «Право і справедливість», яку очолює віцепремʼєр Ярослав Качинський, набрала 35,38% голосів. 
  • Другий результат у «Громадянської платформи» на чолі з експремʼєром Дональдом Туском – 30,7% голосів.
  • За опозиційні партії «Третій шлях» та «Нові ліві» проголосували 14,4% та 8,61% виборців. Результат ультраправої партії «Конфедерація» – 7,16% голосів.
  • За даними виборчкому, явка на парламентських виборах становила 74,38%.
  • Результати виборів свідчать, що партія «Право і справедливість» втратила більшість у парламенті. 
  • Водночас «Громадянська платформа» може створить коаліцію з іншими опозиційними партіями, які пройшли до парламенту. Це допоможе їм сформувати уряд.
Getty Images

Лідер опозиційної партії «Громадянська платформа» Дональд Туск Фото Getty Images

Контекст

Якщо польській опозиції вдасться сформувати коаліцію, то можна не сумніватися, що як ставлення до російської агресії, так і всебічна підтримка України у будь-якому разі залишаться незмінними, вважає ексголова Комітету з розвитку промисловості та інфраструктури СУП Геннадій Радченко. За його словами, поляки – прагматична нація і найменше хочуть побачити російські танки на своєму кордоні.

І все ж таки цікаво, якою буде позиція нинішньої опозиції, що має значні шанси на те, щоб уже за кілька днів стати владою, щодо України та взаємодії з українським керівництвом.

На одній із виборчих зустрічей Дональду Туску поставили пряме питання щодо можливих перших кроків у міжнародній політиці у разі перемоги його партії на виборах. Лідер «Громадянської коаліції» відповів, що польський премʼєр повинен мати в серці дві столиці – Київ та Брюссель, і не має значення, в якому порядку. 

Ця відповідь, безумовно, не заперечує важливості співпраці Польщі із США та НАТО, але явно свідчить про думку Туска, де зараз вирішується доля обʼєднаної Європи. Більше про найгарячіші вибори у Польщі за 30 років читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні