Категорія
Новини
Дата

Україні доведеться ввозити більше солі з-за кордону. «Артемсіль» через війну зупинила роботу

Поки ведуться бойові дії, Україна змушена буде закуповувати сіль у закордонних компаній. Одне з найбільших підприємств з видобутку і реалізації солі «Артемсіль» зупинило роботу в квітні. Про це в інтервʼю Вільному радіо розповів в. о. директора «Артемсолі» Віктор Юрін.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Станом на 1 квітня підприємство ще відвантажувало сіль. Видобуток та переробку вели три рудники та працювали усі допоміжні дільниці. Солефабрики переробляли соляний мінерал згідно із заявками, що надходили на підприємство. За словами Віктора Юріна, підприємство невдовзі довелося зупинити, бо стало неможливо вивозити залізницею готову продукцію із Соледара Донецької області. Запас готової продукції з ДП «Артемсіль» змогли евакуювати також у квітні.
  • «Нашу вузлову станцію «Сіль», куди ми підтягували вагони зі своїх під’їзних шляхів, регулярно обстрілюють. «Артемсіль» в основному орієнтована на відвантаження продукції залізничним транспортом. Автомобільним транспортом ми можемо вивозити тільки незначну частину. Тому навіть за нормальних обставин нам потрібно відвантажувати видобуту сіль у щось. А якщо залізниця не працює, ми теж фактично не можемо», – сказав Юрін.
  • Частково зруйнована адміністративна будівля підприємства, були прямі влучання в рудники, матеріальний склад. Виробничий процес неможливий через постійні обстріли, говорить він.
  • «Для того щоб сіль була у продажу, її ж треба виготовляти. В якихось магазинах [наша сіль], напевно, є. Я в Києві, у Вінниці зустрічав. Зате з’явилась турецька, румунська сіль… Поки ведуться бої, доведеться заміщувати [нашу сіль] імпортованою», – говорить в. о. директора держпідприємства. 

Контекст

«Артемсіль» – одне з найбільших підприємств з видобутку і реалізації солі на території Центральної та Східної Європи. Виробничі потужності держпідприємства знаходяться в Соледарі Донецької області. «Ми були найбільшим підприємством з видобутку солі у Європі. Серед наших постійних клієнтів – Угорщина, Польща, Грузія, Молдова, Азербайджан, Румунія», – говорить Юрін.

Чистий прибуток ДП «АРТЕМСІЛЬ» у 2021 році становив 105 млн грн. За підсумками 2021-го підприємство видобуло, переробило та відвантажило споживачам 1,9 млн т солі, що на 60% перевищувало аналогічний показник 2020 року. 

В Україні є три основних родовища, на яких видобувається камʼяна сіль. На Артемівське припадало понад 95% видобутку.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні