Категорія
Новини
Дата

Україна може відкласти виплати за євробондами на два роки – ЕП

Кабінет міністрів 19 липня прийняв рішення про відстрочку платежів за єврооблігаціями на два роки. Про це ЕП розповів один з учасників засідання уряду.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Це рішення діятиме впродовж наступних 24 місяців, тобто фактично виплати заморожені до липня 2024 року.
  • Уряд також відклав і виплати по випущених у 2015 році ВВП-варантах, кажуть співрозмовники видання.
  • Крім того, до умов їх випуску пропонують внести зміни. Раніше передбачалось, що до 2025 року максимальний розмір виплат за цим інструментом обмежувався 1% від ВВП, а після – без обмежень з урахуванням темпів зростання економіки. Проте рішенням уряду ця умова може виглядати наступним чином: до кінця 2027 року максимальний розмір виплат обмежується 0,5% від ВВП.
  • Рішення Кабміну ще має погодити парламентський комітет з питань бюджету.

Контекст

В умовах війни та як наслідок великого дефіциту коштів уряд тимчасово відмовився від виплат по частині боргових зобовʼязань – це те, проти чого останні місяці всіляко виступав Мінфін.

За даними Мінфіну, протягом 24 місяців Україна мусила б погасити три випуски єврооблігацій на загальну суму $3 млрд. І це без урахування відсотків за ними та ще за 11 випусками. Остаточна сума економії для країни від прийнятого рішення стане відома після офіційного оголошення.

Кошти від міжнародної спільноти у березні-червні покрили лише половину потреб бюджету України, порахували у Центрі економічної стратегії. Зокрема, з необхідних для покриття бюджетного дефіциту та погашення боргів у березні-червні $22 млрд, Україна отримала лише $10,2 млрд іноземних кредитів та грантів.

Україна потребує $9 млрд на місяць для покриття дефіциту бюджету і це майже вдвічі перевищує попередні запити, сказав у коментарі для Financial Times радник президента з економічних питань Олег Устенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні