Категорія
Новини
Дата

Україна може відкласти виплати за євробондами на два роки – ЕП

1 хв читання

Кабінет міністрів 19 липня прийняв рішення про відстрочку платежів за єврооблігаціями на два роки. Про це ЕП розповів один з учасників засідання уряду.

Ключові факти

  • Це рішення діятиме впродовж наступних 24 місяців, тобто фактично виплати заморожені до липня 2024 року.
  • Уряд також відклав і виплати по випущених у 2015 році ВВП-варантах, кажуть співрозмовники видання.
  • Крім того, до умов їх випуску пропонують внести зміни. Раніше передбачалось, що до 2025 року максимальний розмір виплат за цим інструментом обмежувався 1% від ВВП, а після – без обмежень з урахуванням темпів зростання економіки. Проте рішенням уряду ця умова може виглядати наступним чином: до кінця 2027 року максимальний розмір виплат обмежується 0,5% від ВВП.
  • Рішення Кабміну ще має погодити парламентський комітет з питань бюджету.

Контекст

В умовах війни та як наслідок великого дефіциту коштів уряд тимчасово відмовився від виплат по частині боргових зобовʼязань – це те, проти чого останні місяці всіляко виступав Мінфін.

За даними Мінфіну, протягом 24 місяців Україна мусила б погасити три випуски єврооблігацій на загальну суму $3 млрд. І це без урахування відсотків за ними та ще за 11 випусками. Остаточна сума економії для країни від прийнятого рішення стане відома після офіційного оголошення.

Кошти від міжнародної спільноти у березні-червні покрили лише половину потреб бюджету України, порахували у Центрі економічної стратегії. Зокрема, з необхідних для покриття бюджетного дефіциту та погашення боргів у березні-червні $22 млрд, Україна отримала лише $10,2 млрд іноземних кредитів та грантів.

Україна потребує $9 млрд на місяць для покриття дефіциту бюджету і це майже вдвічі перевищує попередні запити, сказав у коментарі для Financial Times радник президента з економічних питань Олег Устенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні