Категорія
Новини
Дата

Україна отримає грант на €50 млн від Німеччини на кредити для бізнесу

Україна залучить грантові кошти від Німеччини на суму майже 2 млрд грн (€50 млн) для підтримки економіки. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 24 листопада, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Залучені грантові кошти буде спрямовано на продовження програми підтримки бізнесу – «5-7-9», зазначив прем’єр-міністр.
  • Він нагадав, що цього тижня ЄС надав Україні черговий транш макрофінансової допомоги на суму €1,5 млрд. Також до держбюджету надійшло $400 млн від Великої Британії через трастовий фонд Світового банку.

Контекст

За час дії воєнного стану в Україні у межах державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» і на середину листопада укладено 40 851 кредитний договір на загальну суму 159,8 млрд грн. За даними уряду, з моменту старту у 2020 році програми «Доступні кредити 5-7-9%» підприємці отримали від уповноважених банків 75 673 кредити на загальну суму 249,4 млрд грн. Найчастіше кредити беруть на антивоєнні цілі та сільське господарство.

Крім того, в Україні зараз є низка грантових програм для бізнесу. Зокрема, за програмою «Власна справа» українці можуть отримати мікрогрант від 50 000 до 250 000 грн. Кошти можна витратити на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення. Обовʼязковою умовою надання коштів є створення 1-2 робочих місць залежно від суми гранту. Подати заявку можна через портал «Дія». 

За даними Мінекономіки, від початку дії грантової програми «Власна справа», яка працює вже 15 місяців, 8000 українців стали переможцями і отримали від держави кошти на старт або розвиток бізнесу на 1,6 млрд грн. Ці підприємці створили 18 500 робочих місць. На початок серпня отримувачі грантів сплатили понад 400 млн грн податків до бюджету. 

У 2024 році уряд вдвічі збільшить фінансування програми мікрогрантів для розвитку бізнесу. Планується видати грантів на 3,5 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні