Категорія
Новини
Дата

Україна отримає перші виплати із доходів від російських активів у липні – Єврокомісія

1 хв читання

Рішення Ради ЄС про використання прибутків із заморожених російських активів на користь України набуде чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС, а перший платіж Україна може отримати у липні цього року. Про це 21 травня повідомила пресслужба Єврокомісії.

На тлі багатомільярдних бюджетних витрат на оборону та відновлення, Україна може розраховувати на приблизно €2,5–3 млрд на рік. Водночас США та союзники розглядають можливість кредиту до $50 млрд під заставу прибутків із заморожених активів РФ.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Деталі

  • Єврокомісія уточнила, що рішення Ради ЄС набуде чинності після публікації в Офіційному журналі Євросоюзу.
  • Кошти будуть доступні для підтримки України з липня 2024 року, з виплатами раз на два роки.

Цитата

«ЄС вибрав шлях, який є юридично обґрунтованим і гнучким, щоб підтримка могла бути адаптована до найнагальніших потреб України. Швидкість, як і раніше, має велике значення, і Комісія продовжить докладати всіх зусиль, щоб перший платіж було здійснено вже в липні», – заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Контекст

З початку повномасштабного вторгнення в Україну за кордоном виявилися заблоковані активи Банку Росії на суму близько €260 млрд, понад дві третини з них заморожені в ЄС. Бельгійський депозитарій Euroclear тримає близько €190 млрд, що належать російському центробанку. У 2023 році вони принесли приблизно €4,4 млрд,

Рада ЄС 21 травня затвердила план про використання доходів від заморожених активів Центрального банку РФ на користь України.

Прибутки від використання заморожених російських активів використовуватимуть для подальшої військової підтримки України, у тому числі із залученням підприємств українського ОПК, а також програм відновлення, йдеться у пресрелізі на сайті Ради ЄС.

Схвалений механізм передбачає, що центральні депозитарії у країнах ЄС, які утримують російські суверенні активи та резерви на суму понад €1 млн, спрямують на ці цілі частину чистого прибутку від використання таких активів, накопиченого з 15 лютого 2024 року.

Ці суми будуть виплачуватись Центральними депозитарними банками ЄС раз на два роки та використовуватимуться для подальшої військової підтримки України через Європейський фонд миру, а також для підтримки потужностей оборонної промисловості України та її потреб у відбудові за програмами ЄС. Кошти розподілятимуть таким чином: у Європейський фонд миру – 90%; програми ЄС, що фінансуються з бюджету ЄС, – 10%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні