Категорія
Новини
Дата

Україна отримає перші виплати із доходів від російських активів у липні – Єврокомісія

1 хв читання

Рішення Ради ЄС про використання прибутків із заморожених російських активів на користь України набуде чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС, а перший платіж Україна може отримати у липні цього року. Про це 21 травня повідомила пресслужба Єврокомісії.

На тлі багатомільярдних бюджетних витрат на оборону та відновлення, Україна може розраховувати на приблизно €2,5–3 млрд на рік. Водночас США та союзники розглядають можливість кредиту до $50 млрд під заставу прибутків із заморожених активів РФ.

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

Деталі

  • Єврокомісія уточнила, що рішення Ради ЄС набуде чинності після публікації в Офіційному журналі Євросоюзу.
  • Кошти будуть доступні для підтримки України з липня 2024 року, з виплатами раз на два роки.

Цитата

«ЄС вибрав шлях, який є юридично обґрунтованим і гнучким, щоб підтримка могла бути адаптована до найнагальніших потреб України. Швидкість, як і раніше, має велике значення, і Комісія продовжить докладати всіх зусиль, щоб перший платіж було здійснено вже в липні», – заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Контекст

З початку повномасштабного вторгнення в Україну за кордоном виявилися заблоковані активи Банку Росії на суму близько €260 млрд, понад дві третини з них заморожені в ЄС. Бельгійський депозитарій Euroclear тримає близько €190 млрд, що належать російському центробанку. У 2023 році вони принесли приблизно €4,4 млрд,

Рада ЄС 21 травня затвердила план про використання доходів від заморожених активів Центрального банку РФ на користь України.

Прибутки від використання заморожених російських активів використовуватимуть для подальшої військової підтримки України, у тому числі із залученням підприємств українського ОПК, а також програм відновлення, йдеться у пресрелізі на сайті Ради ЄС.

Схвалений механізм передбачає, що центральні депозитарії у країнах ЄС, які утримують російські суверенні активи та резерви на суму понад €1 млн, спрямують на ці цілі частину чистого прибутку від використання таких активів, накопиченого з 15 лютого 2024 року.

Ці суми будуть виплачуватись Центральними депозитарними банками ЄС раз на два роки та використовуватимуться для подальшої військової підтримки України через Європейський фонд миру, а також для підтримки потужностей оборонної промисловості України та її потреб у відбудові за програмами ЄС. Кошти розподілятимуть таким чином: у Європейський фонд миру – 90%; програми ЄС, що фінансуються з бюджету ЄС, – 10%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні