рублі євро гроші російські активи /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Німеччина змінила позицію щодо використання заморожених російських активів на користь України – Bloomberg

2 хв читання

Остання пропозиція США надати Україні кредит була сприйнята у Берліні більш позитивно Фото Getty Images

Німеччина підтримує план США використати доходи від заморожених російських активів для фінансування України, зокрема, для надання кредиту до $50 млрд, пише Bloomberg. Очікується, що «Велика сімка» обговорить питання цього тижня, саме рішення планується ухвалити в червні.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ключові факти

  • Згода Німеччини може стати вирішальним кроком, який наблизить Вашингтон та його союзників до забезпечення нового суттєвого пакету допомоги Києву та забезпечить підтримку США незалежно від результатів президентських виборів у листопаді.
  • Представники США та ЄС заявляють, що пропозиція США набирає обертів і домінуватиме в переговорах між міністрами фінансів та керуючими центральних банків країн «Великої сімки». Щорічна зустріч розпочнеться у четвер, 23 травня, в Італії.
  • За даними джерел, німецькі офіційні особи не чекають на будь-яку остаточну угоду до зустрічі лідерів «Великої сімки» 13-15 червня, а також не очікують, що її реалізація відбудеться до наступного року.
  • За словами чиновників, остання пропозиція США була сприйнята більш позитивно в європейських столицях, включаючи Берлін, оскільки вона передбачає просте використання відсотків, що генеруються активами, без конфіскації самих активів.
  • Країни ЄС уже погодилися використати ці доходи і переводити їх в Україну двічі на р, тож, угода G7 замінить цю домовленість.
  • Очікується, що активи приноситимуть близько €5 млрд на рік. Згідно з пропозицією, що обговорюється, «Велика сімка» оцінить, який дохід буде отриманий протягом певної кількості років, і заздалегідь надасть цю суму Україні.
  • Кінцевий розмір пакету допомоги залежатиме від тривалості умов погашення та того, як довго активи будуть заморожені, але офіційні особи кажуть, що він може сягати $50 млрд. Як і хто розпоряджатиметься цією сумою, деталі ще обговорюються, повідомили чиновники.

Контекст

Використання заморожених активів стало більш актуальним з огляду на невизначеність навколо виборів у США. Політичні розбіжності у Вашингтоні вже ускладнили президенту Джо Байдену надання допомоги Україні, а його суперник, колишній президент Дональд Трамп, висловив скептицизм щодо підтримки України.

Країни Великої сімки іммобілізували активи російського центрального банку на суму близько $280 млрд у відповідь на вторгнення в Україну у лютому 2022 року. Більшість цих активів зберігається в Європі в бельгійській кліринговій палаті Euroclear.

Упродовж кількох місяців США намагалися використати ці активи для допомоги Україні. Пропозиції варіювалися від повної конфіскації та передачі грошей Україні до їхнього зберігання для випуску облігацій або використання їх для забезпечення тієї чи іншої форми кредиту.

Пропозиції зустріли зі скептицизмом у низці європейських країн. Уряди на чолі з Францією та Німеччиною висловили занепокоєння щодо їх законності, а також впливу таких кроків на фінансову стабільність та привабливість євро.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні