Категорія
Новини
Дата

Україна може отримати великий кредит під заставу заморожених російських активів. Який план обговорюють країни G7

1 хв читання

Міністри фінансів «Великої сімки» обговорять законність використання заморожених російських активів як застави за кредитом для України. За даними джерел Financial Times, може йтися про $50 млрд. The Guardian пише про €30 млрд.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ключові факти

  • Розбіжності щодо того, чи може Україна на законних підставах отримати кредит, міністри фінансів G7 планують обговорити на зустрічі цього тижня в Італії.
  • Президент Європейського центробанку Крістін Лагард, минулого тижня висунула юридичні та економічні заперечення проти повної конфіскації активів РФ, але США, за сильної підтримки Великої Британії, сповнені рішучості спробувати обійти такі заперечення.
  • Вашингтон запропонував план використання російських активів для надання Україні великого кредиту, який буде забезпечений майбутніми доходами від заморожених російських активів. 
  • Країни G7 могли б забезпечити облігації державними гарантіями, щоб заспокоїти приватних інвесторів, заявили офіційні особи на вихідних.
  • За словами американських чиновників, це дасть змогу перерахувати Україні $50 млрд уже цього літа, пише FТ.
  • Позицію США підтримують Канада і Велика Британія. Франція, Німеччина та Італія поряд з іншими європейськими країнами досі слідували своєму плану щорічно передавати Україні дохід від активів на €190 млрд, заморожених у бельгійському депозитарії Euroclear.
  • Видання зазначає, що союзники Вашингтона по «Великій сімці» з ентузіазмом ставляться до плану США виділити десятки мільярдів доларів фінансування Україні до потенційного повернення Дональда Трампа до Білого дому.

Контекст

До G7 входять США, Канада, Японія, Велика Британія, Франція, Німеччина та Італія. ЄС, США, Японія та Канада заморозили активи російського центрального банку на суму близько $300 млрд у 2022 році, коли Росія вторглася в Україну. Лише близько $5–6 млрд перебувають у Сполучених Штатах, більша частина зберігається в Європі, зокрема в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear. З початку війни вони принесли прибуток у розмірі €3,85 млрд, і країни ЄС обговорювали використання цього прибутку для допомоги Україні.

Зсув Вашингтона у бік зосередження уваги на відсотках від активів відбувся після того, як його зусилля щодо конфіскації активів наштовхнулися на масовий опір з боку Франції, Німеччини та Європейського центрального банку, які стурбовані тим, що євро може постраждати.

Голова ЄЦБ Крістін Лагард вважає, що пропозиції США щодо використання заморожених російських активів для фінансування військової допомоги Україні можуть порушувати міжнародне право.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні