Метте Фредеріксен і Володимир Зеленський. Львів, 23 лютого 2024 року /Офіс президента України
Категорія
Новини
Дата

Україна підписала безпекову угоду з Данією. Що вона передбачає

Метте Фредеріксен і Володимир Зеленський. Львів, 23 лютого 2024 року Фото Офіс президента України

Україна та Данія уклали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Документ підписали президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністерка Данії Метте Фредеріксен у Львові, повідомила пресслужба президента. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Договір передбачає, що цього року Данія надасть Україні військову підтримку в розмірі щонайменш €1,8 млрд. 
  • Також данський Фонд підтримки України на загальну суму €8,5 млрд покриє військову та цивільну підтримку у 2023–2028 роках.
  • Данія зобовʼязалася надавати підтримку Україні протягом 10 років дії цієї угоди.
  • Угода передбачає постійну військову допомогу в різних сферах у координації та співпраці з відповідними міжнародними партнерами й установами, зосереджуючись на військово-повітряних силах і протиповітряній обороні, морській безпеці, розмінуванні, технологіях і безпілотниках, а також інших ключових можливостях і нагальних потребах України.
  • Данія підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через авіаційну коаліцію, зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів і створення належних умов в Україні.
  • Також данські партнери співпрацюватимуть з Україною, щоб протидіяти російській кіберагресії, кібершпигунству й гібридній війні.
  • Крім того, угода підтверджує підтримку Данією майбутнього членства України в ЄС і НАТО, зокрема шляхом підтримки планів реформ України та сумісності її Сил оборони та безпеки з Альянсом. 
  • У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну угода передбачає проведення консультацій протягом 24 годин для визначення відповідних подальших кроків.
  • Угода може бути продовжена за спільного рішення сторін.

Контекст

Країни G7 домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році. 

Данія стала четвертою країною, з якою Україна підписала безпекову угоду. 

12 січня Зеленський підписав угоду з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. У 2024 році Сполучене Королівство надасть додаткову підтримку Україні 2,5 млрд фунтів стерлінгів. І продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж наступних 10 років дії угоди.

16 лютого безпекову угоду було підписано з Німеччиною. Цьогоріч Німеччина надасть понад €7 млрд на військову допомогу Україні.

Також 16 лютого Україна підписала угоду з Францією. За словами Зеленського, угода між Україною та Францією передбачає виділення на оборону €3 млрд уже в поточному році, чітку й принципову підтримку з боку Парижа повноправного членства України в НАТО, застосування санкцій проти Росії за війну, а також відповідальність політичного керівництва РФ та всіх воєнних злочинців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні