Категорія
Світ
Дата

США намагаються вигадати нові санкції проти Росії. Поки ж Москва обходить чинні обмеження та нарощує військовий потенціал. Які є варіанти, розбиралося Politico

США санкції Росія /Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною

У Білого дому проблеми з тим, щоб вигадати нові санкції проти Москви. Фото Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною

Чи то смерть російського опозиціонера Олексія Навального важливіша за щоденні смерті українців у російській війні, чи Байден хоче дотримати обіцянки Путіну, але американський президент, за словами наближених, нині активно шукає способів активізувати санкційний тиск на Москву. Politico дізнавався про нові плани Білого дому, як США планує покарати Росію за її агресію. Forbes переказує головне з матеріалу

Коли президент США Джо Байден зустрівся з президентом РФ Володимиром Путіним у 2021-му, то вказав йому на «нищівні» наслідки для Росії за смерть російського опозиційного лідера у вʼязниці Олексія Навального. Минулого тижня стало відомо про смерть Навального.

Дехто може подумати, що новий пакет санкцій США, про який от-от мають оголосити, стане відповіддю на знищення лідера російської опозиції, в чому Байден звинуватив Путіна.

Але насправді, пише Politico з посиланням на кількох анонімних чиновників, над цим пакетом працювали вже давно і готували його саме під другу річницю повномасштабної війни в Україні. В середу ще були дискусії про те, чи можна додати ще більше каральних заходів проти Росії, але кількох днів для їхньої організації буде замало.

За словами трьох чиновників, адміністрація Байдена розглядає три головні варіанти тиску: два економічних і один військовий. Штати можуть додати більше санкцій проти Росії, а також закрити для Москви поточні шляхи обходу вже чинних обмежень. Ще одна ідея полягає у тому, щоб дати Україні ще більше передової зброї.

Чиновники розповіли, що ще агресивніші та складніші варіанти включають обмеження російського експорту нафти як до країн-партнерів США, як-то Індії, так і до суперників, таких як Китай. А також йдеться про конфіскацію російських активів для подальшого відновлення України. Втім, усе це організувати миттєво навряд чи вдасться.

Джо Байден та Володимир Зеленський /Офіс президента України

Джо Байден та Володимир Зеленський Фото Офіс президента України

Не можна сказати точно, чи вдасться за допомогою усіх цих заходів забезпечити «нищівні» наслідки, які пообіцяв Байден Путіну. Річ у тому, що Штати використали майже всю санкційну зброю у своєму арсеналі, тому важко знайти додаткові важелі тиску.

Наразі Білий дім більше зосереджений на тому, щоб переконати Палату представників дати «зелене» світло законопроєкту про додаткове фінансування, який вже схвалив Сенат і в якому міститься військова допомога Україні.

У наступні тижні Палата може розглянути окремий від законопроєкту пакет. Його запропонував республіканець Браян Фіцпатрик, і в пакеті буде менше військової допомоги Україні й жодної економічної чи гуманітарної підтримки. Два анонімні чиновники кажуть, що адміністрації Байдена такий варіант аж ніяк не подобається, але президент найімовірніше підпише будь-який документ, який включає хоча б якусь допомогу Україні.

Володимир Зеленський та Джо Байден /Getty Images

Володимир Зеленський та Джо Байден Фото Getty Images

Ще більше покарати Росію

У Конгресі США існує бажання сильніше вдарити по Росії, пише Politico.

Поки Захід думає, Росія успішно ухиляється від чинних санкцій та нарощує військову потужність, купуючи зброю – включно з тією, яку вже застосувала у війні в Україні – в Ірану та Північної Кореї. Попри нещодавні повідомлення про те, що Іран передав Росії близько 400 балістичних ракет класу «земля-земля», один з офіційних представників США сказав, що поки немає чітких доказів такої передачі.

«Смерть Навального багато хто вважає нагодою і виправданим приводом до додаткових дій, – зазначив сенатор-демократ Шелдон Вайтгауз. – Це може бути й ефективніше перешкоджання експорту російської нафти, і більше агресивних санкцій і конфіскацій, і надання особливих снарядів, які зруйнують впевненість Росії у своїй безпеці в Криму.»

Адміністрація Байдена вже схиляється до того, щоб дати більш просунуті ракети ATACMS, які дадуть змогу атакувати ще глибший тил Росії. Як відомо, раніше президент був проти цього, щоб не було ще більшої ескалації війни та ударів по суверенній російській території. Адміністрація натякнула, що ці ракети будуть у першому транші військової допомоги після схвалення у Палаті вищезгаданого законопроєкту, який вже підтримав Сенат.

Демократи та республіканці все частіше говорять про конфіскацію Штатами $300 млрд російських активів. Двопартійний закон під назвою REPO саме це й передбачає. Якщо його вдасться ухвалити, то це може спонукати європейців, які побоюються цієї «слизької доріжки», до таких же заходів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні