Україна і Велика Британія підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Що вона передбачає /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна і Велика Британія підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Що вона передбачає

Getty Images

Президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Британія стала першою країною, з якою укладено таку угоду на виконання спільної декларації G7 про підтримку України від 12 липня 2023 року, повідомив заступник голови Офісу президента Ігор Жовква.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За його словами, Україна більше не має просити допомогу і зброю, а отримуватиме її автоматично. Як у разі нової агресії, так і у разі загострення поточної. 
  • «Велика Британія надасть Україні необхідну допомогу – зброю в усіх вимірах: для посилення військових спроможностей на суші, на морі і в повітрі», – зазначив Жовква.
  • Також він повідомив, що у 2024 році Сполучене Королівство надасть додаткову підтримку Україні 2,5 млрд фунтів стерлінгів. «І продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж наступних 10 років дії Угоди», – пояснив посадовець Офісу президента.
Україна і Велика Британія підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Що вона передбачає /Фото 1

Фото: Офіс Президента

Офіс президента України

Фото: Офіс президента Фото Офіс президента України

Україна і Велика Британія підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Що вона передбачає /Фото 2

Фото: Офіс президента

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Він зазначив, що Україна та Велика Британія узгодили порядок екстреної координації на випадок майбутнього збройного нападу – реагування впродовж 24 годин. За результатами таких екстрених консультацій Україні буде надано швидку та сталу допомогу у сфері безпеки, сучасну військову техніку в усіх необхідних сферах, а також економічну допомогу.
  • «Виходить проста і важлива формула: 100-річне партнерство + 10 років дії Угоди + 2,5 млрд фунтів стерлінгів підтримки = новий рівень стратегічних відносин з Великою Британією», – пояснив Жовква.
  • Він наголосив, що гарантії безпеки мають двосторонній характер. «Відповідно до Угоди, ми забезпечимо, щоб військові спроможності України були на такому рівні, щоб у разі зовнішньої військової агресії проти Сполученого Королівства Україна була здатна надати їй ефективну військову допомогу», – сказав заступник керівника Офісу президента.
Україна і Велика Британія підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Що вона передбачає /Фото 3

Володимир Зеленський і Ріші Сунак. Київ, 12 січня. Фото: Ігор Жовква

  • «Сьогодні день, коли історія Європи змінилась. Україна та Сполучене Королівство уклали нову й безпрецедентну безпекову угоду», – написав Зеленський.
  • За його словами, сторони домовилися про щорічну підтримку України, всебічну співпрацю заради достатнього потенціалу Сил оборони та безпеки, оборонно-промислового комплексу, державних інституцій і суспільних систем. Він додав, що термін дії цієї угоди може бути подовжений – за аналогією з іншими подібними договорами про безпеку, які укладені глобальними лідерами.

Контекст

12 січня британський премʼєр Ріші Сунак перебуває з візитом у Києві. «Ми будемо разом з Україною в її найтемніші години і в кращі часи, що прийдуть. Британія вже є одним із найближчих партнерів України, тому що ми визнаємо, що їхня безпека – це наша безпека», – заявив він напередодні візиту.

Країни G7 домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році. Велика Британія – перша країна, яка уклала остаточну угоду.

У 2022 році Велика Британія виділила 2,3 млрд фунтів стерлінгів на військову допомогу Україні, стільки ж у 2023-му. Також Лондон ініціював операцію «Інтерфлекс» для підготовки українських військовослужбовців, в якій беруть участь ще 10 держав.

Наприкінці грудня 2023 року міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Лондон у 2024 році не зменшить рівень військової підтримки України або й навіть зможе його збільшити.

Він наголосив, що повномасштабна агресія РФ проти України є однією з головних загроз глобальній безпеці.

Кемерон вважає, що Велика Британія може зробити більше для зростання кількості зброї та обладнання, що виробляють британські оборонні компанії, які прагнуть відновити запаси.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні