Зеленський Шольц /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

«Історичний крок». Україна та Німеччина підписали безпекову угоду

Президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Олаф Шольц Фото Офіс Президента України

Президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Олаф Шольц підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку, про це повідомив Шольц. Цьогоріч Німеччина надасть понад €7 млрд на військову допомогу Україні.

Ключові факти

  • «Володимир Зеленський і я сьогодні підписали угоду про наші довгострокові зобов’язання щодо безпеки – історичний крок», – зазначив канцлер.
  • Шольц написав, що Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну перед обличчям російської загарбницької війни.
  • Документ укладений у межах Спільної декларації, яку прийняли Україна та члени «Групи семи» у Вільнюсі 12 липня 2023 року, повідомляє Офіс президента України.
  • Двостороння угода діє протягом десяти років з моменту її підписання та чітко закріплює конкретні компоненти безпекових зобовʼязань, які Німеччина надала Україні. Зокрема, документ визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці – військової, політичної, фінансової й гуманітарної.
  • Так, в угоді зафіксовано, що у 2024 році Німеччина надасть кошти на військову допомогу Україні на загальну суму понад €7 млрд, що значно посилить українську армію. ФРН продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом усього строку дії документа.
Офіс Президента України

Офіс Президента України

  • Також сторони визнають важливість застосування санкцій для обмеження доступу Росії до фінансів, товарів, технологій та послуг, які вона використовує у своїй агресивній війні. Відповідно до документа Німеччина працюватиме над підтримкою санкційного тиску на Росію та боротьбою з ухиленням від санкцій, доки триватиме війна й до того часу, коли буде відновлено територіальну цілісність України.
  • Крім того, Німеччина продовжуватиме роботу в Коаліції щодо створення трибуналу щодо злочину агресії проти України для забезпечення ефективної відповідальності.
  • Угода передбачає механізм екстрених консультацій у разі можливого майбутнього збройного нападу Росії на Україну, що застосовується на вимогу будь-кого з учасників протягом 24 годин для визначення відповідних подальших кроків.
  • Очікується, що президент Зеленський підпише також двосторонню угоду про безпеку з Францією під час свого візиту до Парижа одразу після Берліна, пише Громадське.

Контекст

12 січня Зеленський підписав безпекову угоду з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. Британія стала першою країною, з якою укладено таку угоду на виконання спільної декларації G7 про підтримку України від 12 липня 2023 року.

Він зазначив, що Україна та Велика Британія узгодили порядок екстреної координації на випадок майбутнього збройного нападу – реагування впродовж 24 годин. За результатами таких екстрених консультацій Україні буде надано швидку та сталу допомогу у сфері безпеки, сучасну військову техніку в усіх необхідних сферах, а також економічну допомогу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні