Категорія
Новини
Дата

Україна представила в ООН проєкт резолюції щодо репарацій за російську агресію

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН представив проєкт резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, спричинених розвʼязаною Росією війною. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Документ містить заклик до держав-членів обʼєднатися і створити легітимну міжнародну інфраструктуру для подолання наслідків російської агресії проти України, фіксації доказів звірств і «збереження надії на справедливість для мільйонів тих, чиє життя назавжди змінилося через імперські амбіції маленького правителя великої країни».
  • Постпред наголосив, що РФ зруйнувала майже половину українських електромереж та інженерних комунікацій, залишивши мільйони українців без світла, води та опалення напередодні зими. 
  • За словами Кислиці, звірства, скоєні росіянами на окупованих територіях: убивства, згвалтування, катування, примусова депортація, мародерство, – промовляють самі за себе. Він додав, що мільйони українців були змушені покинути свої домівки й шукати притулку.

Ключова цитата

«Пропозиція, яка сьогодні перед вами, є проголошенням того, що Росія має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права в Україні. Це підтвердження необхідності створення конкретного механізму відшкодування збитків, який вдихне життя в цю декларацію», – заявив Сергій Кислиця.

Контекст

У понеділок на одинадцятій надзвичайній спеціальній сесії Генеральної Асамблеї ООН розглядається проєкт резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, завданих російською війною.

Документ під назвою «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України» підготовлений Україною за співавторства майже 50 країн. 

Він містить визнання країнами ООН необхідності створення міжнародного механізму відшкодування збитків, завданих Україні російською федерацією, та рекомендації державам щодо створення міжнародного реєстру збитків. 

Ідеться про документування доказів та інформації щодо шкоди, втрати або каліцтва, заподіяні фізичним і юридичним особам, а також державі Україна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні