Категорія
Новини
Дата

Україна у жовтні отримала близько $2,8 млрд пільгових кредитів та грантів

Державний бюджет України у жовтні 2023 року отримав близько $2,8 млрд зовнішнього фінансування. Міжнародне фінансування спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, йдеться у пресрелізі Міністерства фінансів.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Грантові кошти, які надаються на безповоротних умовах, склали понад 40% із загального обсягу фінансової допомоги.
  • Серед донорів у жовтні 2023 року: ЄС – $1,6 млрд (пільгове фінансування); США – $1,15 млрд (грант).
  • Кошти від ЄС – дев’ятий транш у рамках масштабної макрофінансової допомоги (МФД) на 2023 рік. Загальний обсяг фінансування за програмою МФД сягає €18 млрд, із яких Україна отримала вже €15 млрд.
  • Грант від США – частини п’ятого додаткового фінансування в рамках проєкту Світового банку ʼПідтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україніʼ (PEACE in Ukraine). У 2023 році Україна отримала вже $10,9 млрд грантового фінансування від СIF.

Контекст

Міжнародне фінансування спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема, на соцзахист населення, гуманітарні потреби, оплату праці працівників секторів освіти та охорони здоров’я.

Загалом за 10 місяців 2023 року Мінфін залучив близько $35,4 млрд зовнішнього фінансування на нагальні потреби держбюджету.

Спільно з компанією Делойт Консалтинг, яка реалізує проєкт USAID SOERA, Мінфін здійснює моніторинг використання прямої бюджетної підтримки уряду США, а з аудиторською компанією PriceWaterhouseCoopers Ukraine – перевірку за узгодженими процедурами з метою визначення допустимих державних витрат, проведених Україною у рамках Проєкту PEACE in Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні