Категорія
Новини
Дата

Україна вже отримала €3,3 млрд міжнародної допомоги. Мінфін веде перемовини про ще €8 млрд

До державного бюджету України з початку війни з Росією надійшло понад €3,3 млрд. Про це в коментарі Forbes розповів міністр фінансів Сергій Марченко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Мінфін отримав:

  • екстрену допомогу від Міжнародного валютного фонду на $1,4 млрд;
  • перший транш макрофінансової допомоги Євросоюзу на €600 млн;
  • кредитні лінії Світового банку на 312 млн євро та Європейського інвестиційного банку на €639 млн;
  • вперше бюджетну підтримку від Французької Республіки на €300 млн;
  • ґрантову допомогу від Євросоюзу в межах програми з розбудови держави та посилення стійкості на €120 млн;
  • кредитні кошти на підтримку малого та середнього бізнесу від Кредитної установи для відбудови KfW на €150 млн;
  • транш від Швеції на €44,5 млн у рамках угоди про позику на політику розвитку в сфері економічного відновлення.

Загалом, зазначив Марченко, Мінфін веде перемовини щодо фінансової підтримки на загальну суму до €8 млрд. Наразі підписано угоду з Французьким агентством розвитку про кредит на €300 млн на 15 років на пільгових умовах та угоду з Канадою про надання двостороннього міжурядового кредиту на 500 млн канадських доларів. Завершуються перемовини про отримання кредитних коштів від уряду Японії – першої азійської країни, яка всебічно підтримала Україну з початку війни, додав міністр.  

«Ми особливо вдячні окремим урядам, зокрема уряду Італії, який перевів кошти у вигляді ґранту в бюджет нашої країни без будь-яких бюрократичних перепон – €110 млн», – підкреслив Марченко. – Продовжуємо працювати над залученням кредитних коштів від Німеччини, Великої Британії, Нідерландів, Швеції».

За його словами, Мінфін працює над кількома ініціативами: з МВФ, Світовим банком, ЄС та урядами країн Великої сімки.

Перша – трастовий фонд, створений Світовим банком. До нього може долучитися будь-яка країна, яка бажає допомогти Україні, уточнює Марченко. За його словами, таке бажання вже висловили Велика Британія, Данія, Литва, Латвія, Ісландія.

Друга ініціатива – механізм перерозподілу спеціальних прав запозичень (СПЗ), які МВФ попередньо надав країнам-членам у серпні минулого року. Він дасть змогу країнам-членам МВФ, у першу чергу Великої сімки, перерозподілити на користь України певну частку СПЗ, якими вони володіють.

Марченко не уточнив, на яку суму коштів за цими ініціативами може розраховувати Україна.

Контекст

Війна з Росією триває понад 50 діб. За цей час збитки лише від руйнувань перевищують не менше $80 млрд, а кожен тиждень активних бойових дій із частковою окупацією в 10 областях коштував українській економіці близько $2–2,5 млрд нествореного ВВП.

За розрахунками департаменту макроекономічних досліджень ICU, за рівня інтенсивності воєнних дій, який зберігався на третьому тижні війни, українська економіка працювала на рівні 45–55% потужності. Якою є ціна російського вторгнення.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні