Категорія
Новини
Дата

Україна запросила у МВФ $5 млрд на місяць для підтримки економіки

Україна потребує $15 млрд фінансування протягом наступних трьох місяців. Міжнародний валютний фонд (МВФ) обговорить фінансування з країнами-партнерами й членами МВФ. Про це повідомила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми детально обговорили з міністерством фінансів підтримку, необхідну для стабільної роботи економіки в наступні три місяці. Вони назвали суму $5 млрд на місяць, що навряд чи перевищує поточні потреби країни», – сказала Георгієва.
  • Ці кошти не використовуватимуться на відновлення зруйнованої війною інфраструктури.
  • «Ми мобілізуємо кошти наших партнерів через різні канали, щоб забезпечити цю підтримку. Ми детально вивчатимемо конкретні потреби України та способи, як їх задовольнити», – додала директор-розпорядник.
  • Георгієва запропонувала підтримку у вигляді ґрантів у рамках скоординованих зусиль з боку країн-членів фонду. «Велика частина економіки не функціонує, – сказала вона. – Заповнити цю фінансову прогалину найкраще покладаючись на ґрантове фінансування – це те, що ми хочемо бачити». 

Контекст

10 березня МВФ перерахував Україні $1,4 млрд в еквіваленті за програмою екстреної підтримки Rapid Financing Instrument. Згодом організація створила спеціальний рахунок для фінансової підтримки України, він відкритий для всіх охочих допомогти країні. Рахунок уже поповнила Канада на $800 млн.

У березні державні витрати України перевищили надходження приблизно на $2,7 млрд. Очікується, що розрив збільшиться до $5–7 млрд на місяць у квітні та травні. МВФ очікує, що українська економіка скоротиться на 35% цього року. Валовий державний борг України у 2022 році збільшиться до 86,2%. У 2021-му він знизився з 61% до 49% ВВП. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні