Категорія
Новини
Дата

Україна запровадила санкції проти грального бізнесу. У списку – росіяни та найбільший український букмекер Parimatch (доповнено)

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти 120 фізичних і 287 юридичних осіб, повʼязаних із гральним бізнесом. Серед них є українські компанії, зокрема Parimatch.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Указ президента № 145/2023 обнародуваний на сайті Офісу президента 10 березня. Також цим днем датоване рішення РНБО «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Санкції розраховані на 50 років.
  • Більшість персональних санкцій стосуються громадян РФ, які повʼязані з гральним бізнесом. У списку також є громадяни Кіпру, Вірменії, Великої Британії, Польщі, Туреччини, Нідерландів. 
  • Серед юросіб – російські букмекерські компанії, організатори лотерей, іподроми, інвестиційні та розважальні компанії: «Спортбет», «Бетсіті», «Матчбет», «Букмекерська контора «Парі», «Марафон», «БК «Олімп».
  • У цьому списку є й українські компанії, зокрема, «Паріматч», «Покерматч.ЮА», «Поінтлото», Фінансова компанія «Лео», «Твоя беттінгова компанія».
  • Міністерству закордонних справ доручено поінформувати компетентні органи ЄС, США та інших держав про застосування санкцій і порушити перед ними питання про запровадження аналогічних обмежувальних заходів.
  • Коментуючи рішення РНБО, Parimatch заявила, що за два роки сплатила понад 850 млн грн податків, зборів і ліцензійних платежів до держбюджету України. Також компанія наголосила, що з початку війни бренд Parimatch припинив діяльність на території РФ, заборонив будь-яке використання бренду, технічних рішень компанії та будь-яку присутність на території країни-агресора. 
  • «ТОВ «Паріматч» на постійній основі допомагає країні у боротьбі з ворогом та підтримці населення. […] Компанія має численні державні і військові подяки, в тому числі від Президента України. Загальна сума допомоги складає понад 500 млн грн», – йдеться у коментарі компанії.
  • Наразі на сайті букмекера pm.ua заблокована функція поповнення та виведення коштів для клієнтів.
  • Доповнено. На розрахункових рахунках компанії ТОВ «Паріматч» заблоковано 250 млн грн клієнтів компанії, повідомив на брифінгу гендиректор холдингу Parimatch Максим Ляшко.
  • «Вони є на розрахункових рахунках компанії. Вони належать клієнтам, і я впевнений, що так чи інакше вони зможуть отримати доступ до цих грошових коштів», – зазначив Ляшко.
  • За словами топменеджерів компанії, вони змушені будуть припинити роботу сервісу, коли рішення про запровадження санкцій офіційно набуде чинності, а саме буде опубліковано в «Урядовому Кур’єрі». «Все одно гроші зберігаються на рахунках компанії й будуть повернуті гравцям, але питання часу й процедури», – уточнив Ляшко.

Контекст

Раніше повідомлялося, що БЕБ розслідує справу про ухилення грального бізнесу від сплати податків, а банки підозрює в сприянні ухиленню. За різними оцінками, йдеться про 10–15 млрд грн тіньового обороту на місяць.

Гральна індустрія отримала легальний статус в Україні у 2020 році. Тоді ж створена Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ), яка видає ліцензії компаніям, що хочуть займатися гральним бізнесом. 

Щорічно вони мають сплачувати ліцензійні платежі. Наприклад, один рік ліцензії на інтернет-казино коштує 23,4 млн грн, на букмекерську діяльність в інтернеті – 108 млн грн, онлайн-покер – 6 млн грн. Особливості є й в оподаткуванні: 18% на прибуток, 22% ЄСВ, від 10% до 18% податку на валовий ігровий дохід (GGR) і 19,5% податку на виграш гравця. Ці правила діють з 2012 року.

У 2022-му держбюджет отримав від ліцензійних платежів грального бізнесу 1,2 млрд грн, тоді як податку з доходу – лише 80 млн грн, а податку на прибуток – нуль, перелічує старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай із посиланням на відкриті дані Міністерства фінансів. Щоправда відкриті бюджетні дані Мінфіну по податках з доходів і прибутку відрізняються від того, що дає ДПС, додає він. «Можливо, частина надходжень потрапила в інші статті», – уточнює Гайдай. Гемблінгові компанії називають суттєво вищі цифри податків.

Тож, ймовірно, попри позаминулорічну легалізацію, держава досі не розуміє реальних оборотів грального бізнесу. Груднева оцінка від БЕБ можливих масштабів ухилення – 12 млрд грн прихованого обороту щомісяця.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні