Категорія
Новини
Дата

Українська система Delta пройшла тести НАТО і готова інтегрувати винищувачі F-16 – Федоров

Українська система Delta успішно пройшла тести НАТО і готова інтегрувати західну техніку та, зокрема, винищувачі F-16. Про це повідомив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У червні в Польщі відбулися щорічні навчання НАТО CWIX зі взаємосумісності національних бойових та інформаційних систем із системами і протоколами НАТО. Систему Delta успішно протестували із 15 системами з 10 країн, включно з трьома системами, розробленими безпосередньо НАТО. «Усі тести на взаємосумісність були вдалими, і Delta вкотре підтвердила свої унікальні можливості», – наголосив Федоров.
  • Також протестували чотири протоколи обміну даними, за якими працює більшість сучасного озброєння, що отримує Україна від західних партнерів. За словами Федорова, всі ці зразки новітньої техніки можуть бути інтегровані з Delta і застосовуватися ще ефективніше.
  • Головний протокол, який протестували в цьому році – це Link 16. Він дає можливість отримувати дані в Delta з винищувачів F-16, які так необхідні Україні.
  • «Це потужний крок. Адже завдяки Delta солдати в режимі онлайн бачать поле бою з розташуванням ворожих сил. Це єдина платформа в Україні, де підтягуються дані від аеророзвідки, супутників, безпілотників, новітньої техніки, стаціонарних камер, радарів, чатботів тощо», – зазначив Федоров.

Контекст

У лютому цього року Кабмін офіційно дозволив силам безпеки та оборони України користуватися платформою Delta. Ця система ситуаційної обізнаності – ядро усього програмного забезпечення в ЗСУ.

Delta руйнує радянський принцип передачі інформації. У СРСР розвідник з низів передавав військовому керівництву інформацію про ворога. Керівництво ухвалювало і спускало рішення вниз. Такий довгий шлях інформації сповільнює армію. «А якщо пункт управління військами знищено, втрачається можливість координації», – говорить один із розробників Delta Сергій Гальчинський. 

Програма працює як вебсервіс, який не вимагає серверного обладнання в різних бригадах. Достатньо мати інтернет, авторизуватися й користуватися цифровою мапою. «Користувач в одному екрані бачить всі дані про ворога, – каже Гальчинський. – Це дає повне розуміння того, де його люди, техніка, склади, флот, літаки тощо». Будь-хто не може зареєструватися в системі. Як правило, її використовують командири, які роблять запит, проходять процедуру перевірки й отримують доступ.

Delta збирає дані з десятків джерел – розвідка безпілотників, знімки супутників, радіоперехоплення тощо. Вона говорить однією мовою з НАТО, тому може приймати розвіддані з їх систем ситуативної обізнаності. А з 12 березня Delta почали наповнювати й самі українці. Тоді Мінцифри запустило в Telegram чат-бот «єВорог», куди можна надсилати фото і відео перебування російських військ і техніки. За майже дев’ять місяців війни чатом скористалися 433 000 українців, звітувало Мінцифри. Після обробки інформація потрапляє в Delta.

Більше про це читайте у редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні