Категорія
Інновації
Дата

Військовий софт Delta тепер офіційно у ЗСУ. Він допомагав у всіх великих операціях – від потоплення «Москви» до звільнення Зміїного. Чому з ним воювати швидше

Військовий софт Delta тепер офіційно у ЗСУ. Він допомагав у всіх великих операціях – від потоплення «Москви» до звільнення Зміїного. Чому з ним воювати швидше /Getty Images

Getty Images

На засіданні 4 лютого Кабмін офіційно дозволив силам безпеки та оборони України користуватися платформою Delta. Ця система ситуаційної обізнаності — ядро усього програмного забезпечення в ЗСУ. Раніше Forbes розповідав, що це за софт і як він допомагає військовим приймати швидкі й своєчасні рішення.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

У ніч на 14 квітня у портфоліо ЗСУ з’явилося ще одне досягнення – підбитий крейсер «Москва» – найдорожчий об’єкт військової техніки, знищений під час повномасштабного вторгнення. Його вартість, за розрахунками Forbes, близько $750 млн. Одним із елементів цієї успішної військової операції була система ситуаційної обізнаності Delta, каже один із командирів Військово-морських сил ЗСУ. «Вона дає можливість командиру побачити повну картинку за короткий період часу і прийняти правильне рішення», – додає він і згадує також операцію по звільненню острова Зміїний.  

Військовий софт Delta тепер офіційно у ЗСУ. Він допомагав у всіх великих операціях – від потоплення «Москви» до звільнення Зміїного. Чому з ним воювати швидше /Фото 1

Софт Delta допомагав у всіх великих операціях – від потоплення «Москви» до звільнення Зміїного. Фото: OSINTTECHNICAL З TWITTER

Delta – наразі найбільше джерело знань для військового, говорить Ярослав Гончар, військовослужбовець Миколаївського ситуаційного центру. Загалом таких центрів дев’ять. Тут збирається, обробляється й розповсюджується по каталогах Detla інформація з різних ділянок фронту. Військові на місцях підписуються на каталоги, як у соцмережі Twitter, каже Гончар.

Які «твіти» читають військові і як це робить армію ефективнішою? 

Фронт на сайті – у чому цінність Delta 

Detla руйнує радянський принцип передачі інформації. У СРСР розвідник з низів передавав військовому керівництву інформацію про ворога. Керівництво ухвалювало і спускало рішення вниз. Такий довгий шлях інформації сповільнює армію. «А якщо пункт управління військами знищено, втрачається можливість координації», – говорить один із розробників Delta Сергій Гальчинський. 

Програма працює як вебсервіс, який не вимагає серверного обладнання в різних бригадах. Достатньо мати інтернет, авторизуватися й користуватися цифровою мапою. «Користувач в одному екрані бачить всі дані про ворога, – каже Гальчинський. – Це дає повне розуміння того, де його люди, техніка, склади, флот, літаки тощо». Будь-хто не може зареєструватися в системі. Як правило, її використовують командири, які роблять запит, проходять процедуру перевірки й отримують доступ.

Delta збирає дані з десятків джерел – розвідка безпілотників, знімки супутників, радіоперехоплення тощо. Вона говорить однією мовою з НАТО, тому може приймати розвіддані з їх систем ситуативної обізнаності. А з 12 березня Delta почали наповнювати й самі українці. Тоді Мінцифри запустили в Telegram чат-бот єВорог, куди можна надсилати фото та відео перебування російських військ і техніки. За майже дев’ять місяців війни чатом скористалися 433 000 українців, звітувало Мінцифри. Після обробки інформація потрапляє в Delta.

Військовий софт Delta тепер офіційно у ЗСУ. Він допомагав у всіх великих операціях – від потоплення «Москви» до звільнення Зміїного. Чому з ним воювати швидше /Фото 2

Будь-хто не може зареєструватися в Delta. Як правило, її використовують командири, які роблять запит, проходять процедуру перевірки й отримують доступ

Першим інновацію підхопив флот – там Delta використовують з 2016 року. «Ми знаємо, що відбувається зараз на морі, і головне – виграємо час для прийняття правильного й своєчасного рішення», – каже командир ВМС на правах анонімності. Завдяки цьому досягається перевага над ворогом. 

З початку повномасштабного вторгнення Delta зробила понад 30 релізів. Продукт постійно допилюють – з’являються нові функції, покращується інтерфейс, інтегруються нові джерела інформації. Загальна кількість користувачів не розголошується – «вона росте з геометричною прогресією», запевняють розробники. З 24 лютого попит на найсвіжішу інформацію на фронті став колосальним. Однак так було не завжди. 

Волонтери, прийом!

Історія Delta, як і багатьох інших військових софтів, починалася з волонтерів. Майданівці Ярослав Гончар, Володимир Кочетков-Сукач, Натан Хазін і Дмитро Лісенбарт влітку 2014-го заснували рух «Аеророзвідка». Ця четвірка ввела в обіг поняття аеророзвідки як виду повітряної розвідки, що ведеться за допомогою БпЛА.

Ініціатором став Кочетков-Сукач з позивним Чубака, який потрапив в оточення під Луганськом. «У нього був безпілотник, який допоміг йому вийти й вивести людей, – згадує Гончар. – Військові сліпі. Їм треба дати очі». «Аеророзвідка» зайнялася розбудовою парку безпілотників і системи відеоспостереження. 

2015-й став роком початку наведення порядку на фронті. Міноборони запропонувало «Аеророзвідці» приєднатися за контрактом до створеної під них військової частини А2724. Близько десятка людей підписали контракти. Решта залишилися волонтерами «Аеророзвідки», яка стала бек-офісом. Загалом над Delta працювало кілька десятків розробників. 

Додався ще один напрям роботи – об’єднати між собою IT-застосунки, які використовуються у військах. Тоді армію вже захопила популярна розробка «Кропива». Вона заточена під артилеристів і розповідає про те, що відбувається на фронті, на рівні батальйонів. Delta мала стати загальною системою обізнаності для всієї армії. 

Військовий софт Delta тепер офіційно у ЗСУ. Він допомагав у всіх великих операціях – від потоплення «Москви» до звільнення Зміїного. Чому з ним воювати швидше /Фото 3

Історія Delta, як і багатьох інших військових софтів, починалася з волонтерів

Архітектуру системи одразу почали будувати за стандартами НАТО. «Дуже багато було вже придумано за нас», – говорить головний архітектор Delta Артем Мартиненко. 

Паралельно Міноборони у 2016 році замовило ще одну розробку в сторонніх підрядників – «Дзвін», де-юре конкурент Delta. До 2020-го міністерство витратило на це майже 600 млн грн. У листопаді 2022-го Національне антикорупційне бюро почало розслідування у справі «Дзвону» про «розкрадання в особливо великих розмірах».

Перша версія Delta з’явилася в зоні бойових дій у 2016-му. «У розробці Delta все працює як у бізнесі, – говорить Мартиненко. – Робимо функцію, збираємо відгуки, вносимо зміни й запускаємо новий реліз».  

У перші роки російсько-української війни на фронті не поспішали використовувати системи, що не стоять офіційно на озброєнні. «Ми як паломники їздили, робили презентації військовим і пропонували користуватися системою», – згадує Гальчинський. 

У процесі постійно підставляв плече Трастовий фонд C4 Україна-НАТО. Delta тестувалася в межах спільних навчань з НАТО, зокрема Sea Breeze. У 2019 році на CWIX-2019 підтвердили взаємосумісність Delta з аналогічними системами країн Альянсу. 

Війна кодом

У 2020 році, за часів головнокомандувача Руслана Хомчака, військову частину А2724 розформували. Особовий склад розподілили між іншими частинами та установами ЗСУ й назвали це «новим подихом «Аеророзвідки».

Після розформування військової частини розробка Delta не припинялася, стверджують розробники. На фоні новин про імовірне вторгнення наприкінці 2021 року А2724 відродилася в новій структурі – Центрі інновацій та оборонних технологій при Міноборони. 

Крім Delta, вони розробляють сервіси для розвідки і платформу на базі штучного інтелекту, яка розпізнає ворожу техніку. На розробки Центру не виділяється пряме фінансування з бюджету – розробники отримують зарплати, але додаткових ресурсів на сторонніх вендорів не мають. «Усі винаходи, продукти, їх пілотування можливе за рахунок інтелектуальних спроможностей військових, які тут служать», – каже керівник Центру інновацій, полковник Марат Утюшев.  

Військовий софт Delta тепер офіційно у ЗСУ. Він допомагав у всіх великих операціях – від потоплення «Москви» до звільнення Зміїного. Чому з ним воювати швидше /Фото 4

На розробки Центру інновацій не виділяється пряме фінансування з бюджету

Центр інновацій відродили вчасно. Команда Delta встигла перенести систему в хмару через загрозу фізичного знищення дата-центрів, де зберігаються державні дані. У найтехнологічнішої армії світу США таке рішення на стадії експерименту. У більшості країн – членів НАТО процес ще не розпочався, йшлося під час заходу НАТО Tide Sprint у жовтні. 

Найбільша війна в Європі з часів Другої світової стала джерелом нової інформації для НАТО. Розробники Delta стали асоційованими членами багатосторонньої програми взаємосумісності (МІР). У 2016-му вони використовували готові стандарти НАТО, а тепер отримали право спільно розробляти й вносити зміни до них у питанні взаємодії систем бойового управління.

Головний архітектор Delta Артем Мартиненко та розробник Сергій Гальчинський

Розробники Delta і самі постійно вчаться на масштабах великої війни. Пріоритетний напрям – посилення безпеки системи. У серпні росіяни здійснили фішингову атаку на Delta й отримали доступ до двох облікових записів. Як це сталося?

Delta тривалий час ховала систему від індексації пошуковими роботами, щоб при пошуку в Google не було посилань на сторінку входу. Хакери підробили ресурс і підняли його у пошукових запитах. Один із користувачів ним скористався й видав свої облікові записи фішинговому сайту. 

Російські пропагандистські медіа розігнали новину, що Delta скомпрометована. Хакери зламали інстаграм-сторінку головнокомандувача Валерія Залужного й опублікували фото з надписом: «Так, я підтверджую, що Джокер ДНР проник до Delta». «Найпростіше – зламати мій приватний інстаграм, який не пов’язаний із професійною діяльністю, де лише діти і родинні фото», – прокоментував Залужний, повернувши собі доступ до акаунту. 

Користувачі мали доступ до обмеженого обсягу інформації про сили противника на окремих ділянках. Хакери встигли зробити запис, однак повної інформації про архітектуру системи вони не отримали. «Це як крадіжка банківської картки або мобільного з банкінгом – злочинець отримує доступ до ваших коштів на рахунку, але не до всієї банківської системи», – говорить Гальчинський. 

Отримавши повний доступ до Delta, противник не афішував би цього, а продовжив би використовувати дані, додає він. Delta має багаторівневу архітектуру захисту від кібератак, яка не розкривається з мотивів безпеки. 

Користувачів перевіряють за протоколом СБУ, працівники проходять поліграф. Всередині системи працюють протоколи розпізнавання патернів підозрілої поведінки. Кіберфахівці моніторять безпеку на всіх рівнях – від розробки до використання – 24/7. У 2021 році Delta також проходила перевірку на злам кіберпідрозділом збройних сил одного із союзників (країна не розголошується). 

У Росії функції Delta частково виконує система «Акація‑М», однак вона більше заточена на управління військами, а не обізнаність на фронті. Агресор хоче налякати користувачів і зупинити використання Delta в армії, вважають розробники. «У комплексі із сучасною далекобійною високоточною зброєю Delta стає життєво небезпечною програмою», – каже Мартиненко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні