Костьол Святого Миколая. /Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Український бізнес збирає на реставрацію костелу Святого Миколая. Коли вона розпочнеться?

Костьол Святого Миколая. Фото Анна Наконечна

Після пожежі у київському костелі Святого Миколая 3 вересня засновник Rozetka Владислав Чечоткін повідомив у Facebook, що виділяє на відновлення храму 1 млн грн, і запропонував бізнесменам наслідувати його приклад

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

На заклик відгукнулося понад 20 великих підприємців та компаній, зокрема Олег Гороховський (monobank), Геннадій Буткевич («АТБ-Маркет»), Андрій Ставніцер (SD Capital), Володимир Поперешнюк («Нова пошта»), Євген Черняк (Global Spirits), Ігор Ніконов (KAN), Андрій Вавриш (SAGA Development), Артур Мхітарян (Taryan Group), Галина Герега («Епіцентр К»).

Вогонь пошкодив внутрішнє обрамлення будівлі та знищив цінний орган, придбаний у 1970-х роках. На відновлення костелу знадобиться мінімум 75 млн грн, підрахували у Мінкульті.

Міністр культури Олександр Ткаченко запропонував переказувати допомогу на рахунок Національного будинку органної та камерної музики України, який ділив приміщення костелу із парафією Святого Миколая. «Всі кошти, що надходять на його рахунки, набувають цільового призначення», – написав Ткаченко у Facebook. Це означає, що можуть бути використані виключно на реставрацію.

Аргументи міністра не переконали частину меценатів. «На жаль, держава не зарекомендувала себе як надійного партнера», – каже Чечоткін. Він та 20 інших меценатів акумулюють частину коштів на рахунку спеціально створеного Благодійного фонду збереження та розвитку костелу Святого Миколая. Управляти фондом уповноважили партнера юрфірми Miller Масі Найєма. Він каже, що велику частину меценати перерахували на рахунок держави.

Анна Наконечна

Костьол Святого Миколая. Фото Анна Наконечна

До 25 листопада на рахунку фонду було близько 9 млн грн. Національний будинок, за даними Мінкульту, зібрав 18,9 млн грн. «Ідеться про те, щоб провести протиаварійні роботи та підготувати будівлю до зими», – каже Чечоткін.

Підрядник, «Укрспецреставрація», пообіцяв виконати роботи до 31 грудня 2021-го за 19,3 млн грн – на 14% нижче від оцінки, запропонованої в проєктно-кошторисній документації. Всю суму, за словами Найєма, буде сплачено благодійниками.

Повна реставрація костелу, із відновленням фасаду, купівлею нового органа, зміцненням фундаменту та тримальних конструкцій, обійдеться у €8–10 млн, каже партнер юридичної фірми «Кушнір, Якимʼяк та Партнери» Олег Якимʼяк. Він представляє інтереси римо-католицької парафії Святого Миколая. Розрахунки Яким’яка ґрунтуються на експертизі проєкту реставрації, яка проводилася у 2018 році.

Кошти, яких бракує, прихід має намір зібрати серед благодійників після передачі костелу в постійне користування громади. Мінкульт обіцяє зробити це не пізніше 1 червня 2022 року. Реставрація, за словами Яким’яка, триватиме менше ніж рік. Новий орган встановлять на хорах, а не у вівтарі, як це було до пожежі.

А для репетицій та концертів Національного будинку органної та камерної музики Мінкульт підшуковує нове приміщення.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні