Категорія
Новини
Дата

Український стартап Solana випустить власний смартфон Saga, орієнтований на Web3

Блокчейн-стартап Solana, заснований українцем Анатолієм Яковенком, випустить смартфон Saga. Він призначений для Web3 і покликаний полегшити роботу з блокчейном. Про це пише The Verge.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Основна особливість пристрою — програмне забезпечення Solana Mobile Stack (SMS). Це набір програм та сервісів, націлених на роботу з Web3 на смартфоні. Solana Mobile Stack перетворить смартфон на криптовалютний інструмент, який замінить собою ноутбук. SMS буде складатися з ряду продуктів, включаючи сховище даних, рішення для зберігання, адаптер мобільного гаманця, Solana Pay для Android і його децентралізований магазин додатків (dApp).
  • Saga покликана допомогти криптовалюті знайти шляхи, щоб «перейти на мобільні пристрої», цитує Яковенка The Verge. «Ми не побачили жодного оголошення про крипту на конференції розробників Apple, це через 13 років після того, як зʼявився біткойн, – сказав Яковенко, — Я думаю, що це буде залежати від нас».
  • Технічну складову смартфонів Saga розробляє компанія Essential Phone на основі моделі OSOM OV1. Телефон матиме 6,67-дюймовий OLED-дисплей з частотою 120 Гц, 512 ГБ пам’яті та 12 ГБ оперативної пам’яті. Він буде працювати на чіпі Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1.
  • Ціна пристрою становить $1000. Solana відкрила попередні замовлення. Saga буде випущена в першому кварталі 2023 року.

Контекст

Українець Анатолій Яковенко заснував блокчейн-стартап Solana у 2017 році. Зараз у Solana пʼять співзасновників: колишні інженери Qualcomm Грег Фіцджеральд і Стівен Акрідж, а також колишні керівники медтехкомпаній Ерік Вільямс і Радж Гокал.

За пʼять років стартап продав сотні мільйонів токенів, на яких інвестори заробили близько $1 млрд, примноживши в тисячі разів початкові інвестиції, повідомляє The Information. Токени SOL дають доступ до розробленого Яковенком блокчейну Solana, який дає змогу створювати децентралізовані програми – так звані daaps.

Solana працює швидше, ніж її відомий конкурент Ethereum. За секунду вона обробляє близько 3187 транзакцій, а у пікові періоди – понад 65 000. Ethereum обробляє всього 15 транзакцій в секунду, Bitcoin – пʼять-сім.

Сам Яковенко народився в Україні, але вже у віці 11 років виїхав із батьками до США. Займатися блокчейном його підштовхнув розпад СРСР. Анатолій побачив, як буквально на очах валиться економіка, яка тримається на централізованій владі. І зрозумів, до яких наслідків все це може привести.

Головний офіс Solana розташований у Сан-Франциско. Наразі в компанії працює близько 80 співробітників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні