Категорія
Новини
Дата

Уряд пішов на дефолт за євробондами «Нафтогазу» – заява компанії

Уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями НАК «Нафтогаз України». 26 липня сплив термін виплат держателям єврооблігацій «Нафтогазу», йдеться у заяві компанії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Посадові особи «Нафтогазу» не отримали дозволу виконати зобов’язання перед держателями євроблігацій щодо здійснення необхідних платежів для сплати основної суми і відсотків (щодо випуску 2022) та відсотків (щодо випуску 2024 року), заявили в НАК.
  • «Таким чином уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями НАК «Нафтогаз України». Оскільки невиконання зобов’язань за єврооблігаціями практично позбавило Нафтогаз доступу до міжнародного ринку капіталу, Кабмін своєю забороною на їх виплату фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону 2022/2023», – йдеться у заяві.

Контекст

У 2019 році «Нафтогаз» розмістив три випуски єврооблігацій: у липні – трирічні на $335 млн під 7,375% та пʼятирічні на €600 млн під 7,125%, у листопаді – 7-річні на $500 млн під 7,625%. 

18 липня 2022 року «Нафтогаз» мав погасити випуск на $335 млн. Кабмін 7 липня дозволив «Нафтогазу» змінити кредитні умови з емітентом трьох випусків його єврооблігацій Kondor Finance plc напередодні погашення одного з них на $335 млн.

21 липня Кабмін розпорядженням №625-р зобов’язав посадових осіб компанії вчиняти будь-які дії щодо єврооблігацій тільки після окремого погодження уряду.

На виконання рішення уряду, керівництво Нафтогазу завчасно звернулося до Кабміну за погодженням, заявили в компанії. В НАК повідомили, що на її рахунках є достатньо коштів для виплат за єврооблігаціями. Також в компанії заявили, що описали «ризики й негативні наслідки для «Нафтогазу» та країни у випадку «жорсткого дефолту» за єврооблігаціями компанії».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні