Категорія
Новини
Дата

Уряд визначив механізм отримання іноземцем статусу е-резидента

Кабмін ухвалив механізм отримання іноземцем статусу е-резидента онлайн. Щоб відкрити бізнес в Україні, не потрібно бути присутнім особисто, повідомила пресслужба Мінцифри. Крім того, можна буде дистанційно відкривати банківські рахунки чи сплачувати податки онлайн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Постанова, яку уряд ухвалив 5 вересня, врегульовує: механізм набуття та скасування статусу е-резидента; порядок формування й ведення системи «Е-резидент» спільно з Державною податковою службою та банками; захист персональних даних електронних резидентів.
  • У Мінцифри назвали ухвалену постанову важливим кроком перед повноцінним запуском е-резидентства. 
  • «Завдяки цьому проєкту ми відчинимо двері для додаткових зовнішніх інвестицій і надамо механізм для ведення бізнесу в Україні без бюрократичних барʼєрів», – зазначив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков. 

Контекст

Е-резидентство – це можливість для підприємців з інших країн вести бізнес в Україні та за кордоном як українська фізособа-підприємець, використовувати зручні онлайн-сервіси та можливості держави. Однак важливо розуміти, що е-резидентство – це не громадянство. З ним не можна отримати дозвіл на тимчасове або постійне проживання. 

Передбачається, що на початку е-резидентами зможуть стати IT-фахівці – програмісти, розробники ігор та іншого програмного забезпечення, адміністратори мереж й інші. Поступово сфери діяльності розширяться, бізнес зможуть вести інші представники креативної економіки.

Повноцінно е-резидентство планується запустити після завершення розробки та тестування інформаційної системи.

Е-резидентство України не буде доступне громадянам РФ, Білорусі та країн, що входять до «сірого» чи «чорного» списку FATF. 

Також е-резиденти не зможуть надавати послуги українським громадянам, тобто працюватимуть тільки з іншими іноземцями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні