Верховна Рада ухвалила закон про бронювання від мобілізації /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила закон про бронювання від мобілізації

Верховна Рада ухвалила закон про бронювання від мобілізації Фото Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №7687 щодо порядку бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За прийняття законопроєкту проголосували 290 народних депутатів. 
  • Документ передбачає, що бронюванню підлягають військовозобовʼязані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення. 
  • Також законопроєкт дозволяє проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.
  • Уряду надано повноваження на розробку нового порядку та критерій бронювання. 

Контекст

Цей закон має впорядкувати процес бронювання і зробити його прогнозованим та менш бюрократизованим, зазначав в коментарі Forbes СЕО Львівського ІТ Кластера Степан Веселовський. 

Було б виправдано, якби Кабмін, прописуючи нову процедуру бронювання, вніс ІТ-галузь до критично важливих для економіки, вважає директор з галузевих питань компанії N-iX Святослав Кавецький. 

«Якщо дивитися на обсяги торгівлі послугами, які забезпечує галузь, це доволі відчутно. Зараз це чи не єдина галузь, що зберегла довоєнні обсяги й навіть демонструє тенденцію до зростання», – каже він. 

Обидва представники ІТ-галузі зазначають, що закон досі ніяк не врегульовує питання ФОПів та гіг-контрактів. Кавецький із N-iX сподівається, що бронювання таких співробітників потрапить до редакції закону, поданої до другого читання.  

Інші представники бізнесу мають надію, що прийняття нового закону зрушить з місця процес бронювання, який зараз фактично на стопі. «90% заяв, які надходять до Міноборони, не проходять погодження, – розповідає на правах анонімності юрист, що консультує Офіс президента. – Ситуація має змінитися з прийняттям нового закону, який розширює перелік підприємств».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні