Верховна Рада ухвалила закон про бронювання від мобілізації /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила закон про бронювання від мобілізації

1 хв читання

Верховна Рада ухвалила закон про бронювання від мобілізації Фото Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №7687 щодо порядку бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк. 

Ключові факти

  • За прийняття законопроєкту проголосували 290 народних депутатів. 
  • Документ передбачає, що бронюванню підлягають військовозобовʼязані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення. 
  • Також законопроєкт дозволяє проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.
  • Уряду надано повноваження на розробку нового порядку та критерій бронювання. 

Контекст

Цей закон має впорядкувати процес бронювання і зробити його прогнозованим та менш бюрократизованим, зазначав в коментарі Forbes СЕО Львівського ІТ Кластера Степан Веселовський. 

Було б виправдано, якби Кабмін, прописуючи нову процедуру бронювання, вніс ІТ-галузь до критично важливих для економіки, вважає директор з галузевих питань компанії N-iX Святослав Кавецький. 

«Якщо дивитися на обсяги торгівлі послугами, які забезпечує галузь, це доволі відчутно. Зараз це чи не єдина галузь, що зберегла довоєнні обсяги й навіть демонструє тенденцію до зростання», – каже він. 

Обидва представники ІТ-галузі зазначають, що закон досі ніяк не врегульовує питання ФОПів та гіг-контрактів. Кавецький із N-iX сподівається, що бронювання таких співробітників потрапить до редакції закону, поданої до другого читання.  

Інші представники бізнесу мають надію, що прийняття нового закону зрушить з місця процес бронювання, який зараз фактично на стопі. «90% заяв, які надходять до Міноборони, не проходять погодження, – розповідає на правах анонімності юрист, що консультує Офіс президента. – Ситуація має змінитися з прийняттям нового закону, який розширює перелік підприємств».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні