Категорія
Новини
Дата

Відбудова України. НБУ розробляє Стратегію відновлення кредитування

Національний банк України розробляє Стратегію відновлення кредитування, яка має допомогти у відбудові країни, заявив голова НБУ Андрій Пишний в інтерв’ю Forbes

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Раніше НБУ ухвалив власну стратегію та Стратегію валютних обмежень. Разом із Радою фінстабільності влітку затвердили Стратегію розвитку фінансового сектору, яка була одним із зобов’язань перед МВФ. Тепер же у планах Нацбанку – ще два програмних документи – Стратегія відновлення кредитування та Стратегія розвитку державного банківського сектору. 
  • Щодо Стратегії відновлення кредитування йдуть як внутрішні напрацювання, так і обговорення з урядом та держбанками. «Сподіваюся, ми ще до Нового року зможемо запропонувати робочий концепт для обговорення з ринком і колегами з уряду», – заявив Пишний. 
  • Компонентами відновлення кредитування мають стати оновлені підходи до відновлення платоспроможності боржників, переосмислення підходів до роботи з NPL, фінансової реструктуризації, стратегічної ролі і напрямів діяльності держбанків, оновлені концепції програм держпідтримки, робоча модель страхування військово-політичних ризиків тощо. 
  • Пишний очікує, що Стратегія відновлення кредитування може допомогти у післявоєнній відбудові. Зокрема, НБУ запропонував окремі елементи цього документа додати у спільну з ЄС програму відновлення та економічного розвитку України. 

Контекст

Зараз у питанні кредитування вже є позитивні зрушення, каже Пишний. «Вперше з початку війни ми зафіксували додатні показники приросту кредитного портфеля по корпоративному сектору, – розповів він. – Це означає, що ми не лише припинили падіння і працюємо у межах погашення, а й маємо живий кредитоспроможний попит».

Банки бачать перспективу нарощення кредитного портфеля в цьому році до 10%, додав голова Національного банку.

Вперше зростання попиту на кредити від бізнесу за час повномасштабної війни НБУ зафіксував під час опитування про умови банківського кредитування, яке проводилося з 13 червня до 7 липня 2023 року серед кредитних менеджерів банків.

Попит на корпоративні кредити дещо зріс у другому кварталі, переважно це стосується гривневих позик для малого та середнього бізнесу: це підтримує його потребу в оборотних коштах і капітальних інвестиціях, зазначили в НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні