Категорія
Новини
Дата

В Україні вперше з початку великої війни зріс попит на споживчі кредити та позики бізнесу – НБУ

Вперше з початку великої війни банки в Україні відзначили зростання попиту на споживчі кредити та збільшення кількості схвалених кредитних заявок бізнесу. Про це свідчать результати опитування НБУ про умови банківського кредитування, яке проводилося з 13 червня до 7 липня 2023 року серед кредитних менеджерів банків.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Попит на корпоративні кредити у другому кварталі дещо зріс, зазначають у НБУ. Переважно це стосується гривневих позик для малого та середнього бізнесу: це підтримує його потребу в оборотних коштах і капітальних інвестиціях. Банки прогнозують зростання попиту на бізнес-кредити у третьому кварталі. 
  • Попит на іпотеку зростає третій квартал поспіль, а на споживчі кредити – вперше з четвертого кварталу 2021 року, йдеться у коментарі НБУ. 
  • Передусім попит домогосподарств на кредити стимулюють нижчі відсоткові ставки. У третьому кварталі банки й надалі очікують на зростання попиту населення на кредити. 
  • Кредитні стандарти для бізнесу у другому кварталі дещо підвищено. Найбільше – для довгострокових і валютних позик. 
  • У третьому кварталі, вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ, банки планують послабити корпоративні стандарти кредитування для МСП, короткострокових і гривневих кредитів. 
  • Натомість банки очікують на подальше підвищення кредитних стандартів для довгострокових і валютних позик, зазначають у НБУ. 
  • Вперше з початку повномасштабної війни зафіксовано збільшення кількості схвалених заявок на кредити бізнесу. Однак для позик великим підприємствам показник надалі скорочується, йдеться в коментарі Нацбанку.

Контекст

Раніше в НБУ заявили, що у другому кварталі бізнес уперше з початку війни оптимістично оцінив перспективи свого економічного розвитку. Індекс ділових очікувань підприємств зріс до 104,5% порівняно з 91,2% у першому кварталі. 

Зростання індексу відбулося на тлі відновлення енергосистеми, поступового пожвавлення внутрішнього попиту та зміцнення курсу гривні, зазначили в НБУ.

НБУ бачить позитивні тенденції в економіці й не виключає перегляд прогнозу зростання ВВП у 2023-му, який наразі становить 2%, сказав під час Форуму підприємців Forbes заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук.

Серед позитивних факторів, які відзначив Ніколайчук, – міжнародні резерви, що перевищили $37 млрд на кінець травня. «У червні очікуємо ще більше», – додав він. Інший момент – позитивна ситуація на валютному ринку: готівковий курс гривні майже зрівнявся з курсом на міжбанку. Інфляція знизилася до 15,3%, НБУ має стійкий дезінфляційний тренд. Макрофінансова стабільність сприяє продовженню відновлення економічної активності, сказав Ніколайчук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні