Категорія
Новини
Дата

Виробник електрокарів Rivian залучив $2,5 млрд. Чому інвестори вкладають кошти в компанію, яка не випустила ще жодного авто

Американський стартап із виробництва електрокарів Rivian залучив $2,5 млрд інвестицій. З моменту заснування компанія залучила вже близько $10,5 млрд, пише TechCrunch.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Раунд приватного фінансування очолили корпорація Amazon, автоконцерн Ford Motor, інвесткомпанія D1 Capital Partners та фонди, які консультувала T. Rowe Price. Також у раунді взяли участь Third Point, Fidelity Management and Research Company, Dragoneer Investment Group і Coatue.
  • Rivian не повідомила про свою оцінку. Після попереднього раунду інвестицій у $2,65 млрд у січні компанію оцінювали у $27,6 млрд, пише Reuters.
  • Кошти інвесторів мають допомогти Rivian масштабувати програми з випуску нових автомобілів, розширити зону покриття виробничих потужностей і стимулювати поширення продукції на міжнародному рівні, зазначив гендиректор компанії Ар-Джей Скарідж.
  • Засновник D1 Capital Partners Ден Сундхейм заявив, що мотивом інвестицій у Rivian стало те, що компанія досягла переломного моменту в комерціалізації та буде мати виняткову продукцію для клієнтів.
  • Цікавість інвесторів до Rivian повʼязана з тим, що стартап може претендувати на роль «наступної Tesla», зауважує The New York Times.

Контекст

Rivian заснував американський інженер Роберт Джозеф Скарідж, або скорочено Ар-Джей Скарідж, у 2009 році. Спочатку планувалося випустити автомобіль з кращою в галузі паливною економічністю в 2013–2014 роках. Однак із популяризацією електромобілів компанія переорієнтувалася на них. У 2018 році Rivian представила два свої перші електромобілі – пікап Rivian R1T із запасом ходу від 500 до 650 км і позашляховик Rivian R1S із запасом ходу 500 км. Їх вихід на ринок уже кілька разів переносили через різні технологічні труднощі. Нещодавно компанія вкотре відклала поставки R1T і R1S з літа на вересень через затримки у виробництві, які стали наслідком нестачі напівпровідникових чіпів. Наразі в Rivian працює 7000 осіб, і компанія планує відкрити другу фабрику в США.

Rivian також розробляє електричні вантажівки для Amazon, яка розраховує оновити свій парк авто в рамках плану з боротьби зі зміною клімату. За ним компанія зобовʼязується використовувати тільки поновлювані джерела енергії починаючи з 2030 року. Тому 2019-го Amazon замовила у Rivian понад 100 000 електрофургонів для доставки, пише The Verge.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні