Категорія
Новини
Дата

Якби дедлайн членства в ЄС залежав лише від України, це було б оптимістичніше за 2030 рік – Стефанішина

1 хв читання

Ольга Стефанішина вступ до ЄС /Getty Images

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина після конференції з питань вступу України до ЄС в будівлі Ради ЄС у Люксембурзі, 25 червня 2024-й. Фото Getty Images

Україна швидше вступила б до ЄС, якби процес переговорів залежав лише від неї. У процесі переговорів Київ керуватиметься щонайменше трьома принципами, заявила віцепрем’єрка з євроінтеграції Ольга Стефанішина на пресконференції після міжурядової конференції у Страсбурзі, яка є офіційним початком переговорів про вступ України до ЄС.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Цитати

  • Стефанішину запитали, чи поділяє вона прогноз президента Євроради Шарля Мішеля, який заявив, що країни-кандидати та ЄС мають бути готовими до розширення у 2030 році.
  • «Якби це залежало лише від України, дедлайни були б оптимістичнішими, – відповіла вона. – Але багато має зробити Єврокомісії й треба брати уваги ширшу групу країн у питанні розширення».
  • Україна дотримуватиметься низки ключових принципів у питанні членства в ЄС, додала вона.
  • Перший – Україна не новачок у європейському процесі та інтеграції до єдиного ринку. Вона вже значною мірою близька до ключових acquis (принципів) європейського права і користується перевагами зі зближення з ЄС.
  • Другий – членство в ЄС не означає негайного повного доступу до єдиного ринку ЄС. Можуть бути узгоджені перехідні періоди, які мали при вступі до ЄС інші країни. За даними джерела Forbes Ukraine, перехідні періоди (тобто відтермінування у впровадженні деяких стандартів ЄС) можливі у галузях сільського господарства, екологічної політики, енергетики.
  • Третій принцип – ніщо в процесі вступу не може бути більшим викликом за війну. «Це означає, що жоден політичний дискурс всередині країни не може бути перешкодою на шляху до необхідних для цього перетворень», – пояснила вона.
  • Україна готова і спроможна здійснити потрібні процеси на шляху до ЄС, переконана віцепрем’єрка. «Якщо потрібно допомогти мобілізувати енергію всередині ЄС для реформування, ми також готові до цього», – додала вона.

Контекст

25 червня у Люксембурзі пройшла перша міжурядова конференція Україна-ЄС, що означає офіційний старт переговорів про вступ. Щоб вступити до ЄС Україна має адаптувати законодавство за 35 розділами, які відповідають сферам європейського права.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд