Категорія
Новини
Дата

Блокування рішень щодо України. ЄС розробляє низку способів обходу вето Угорщини – FT

2 хв читання

Європейські столиці розробляють способи убезпечити рішення ЄС від частого використання премʼєром Угорщини Віктором Орбаном права вето, оскільки 1 липня країна візьме на себе почергове головування в блоці, пише Financial Times.

В останні місяці Орбан заблокував рекордну кількість питань зовнішньої та безпекової політики, частково як спосіб домогтися доступу до фондів ЄС, заморожених через проблеми з верховенством закону в Угорщині.

Ключові факти

  • У відповідь на поведінку Угорщини Бельгія, яка головує в Раді ЄС, запропонувала кілька варіантів, як обійти або ускладнити Будапешту право вето, згідно з документом, з яким ознайомилося видання.
  • До них належать положення договорів ЄС, які дозволяють приймати деякі рішення кваліфікованою більшістю замість одностайності, а також потребують додаткових пояснень від країн, які використовують своє право вето.
  • Бельгійський документ, який має обговорюватися у вівторок, 25 червня, є останньою спробою створити барʼєри проти кампанії Орбана щодо помʼякшення санкцій проти Росії та протидії фінансовій та військовій підтримці України з боку блоку. Це відбувається на тлі закликів інших столиць прийняти жорсткіший підхід до шантажу Будапешта.
  • За словами чотирьох високопосадовців ЄС, за останні місяці позиція угорського премʼєра досягла безпрецедентного рівня. Наразі Угорщина затримує сім рішень щодо України на суму €6,6 млрд.
  • На додачу до бельгійських пропозицій інші столиці виступили з бойкотом міністерських зустрічей, які проводяться в Угорщині, та підготували конфіденційні додатки до документів ЄС, в яких викладаються альтернативні шляхи досягнення угоди між іншими 26 членами блоку.
  • Деякі столиці відкрито обговорюють варіант просування так званої процедури за статтею 7 проти Угорщини, яка може завершитися позбавленням її права голосу. 

Контекст

24 червня країни Євросоюзу остаточно узгодили виділення Україні €1,4 млрд прибутку від заморожених активів РФ, повідомив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Угорщина не заперечувала проти юридичної інтерпретації, згідно з якою, оскільки вона утрималася під час ухвалення рішення про використання доходів від заморожених російських активів для допомоги Україні, вона також не мала права голосу у тому, як використати ці гроші. За словами чотирьох дипломатів, цей юридичний аргумент був частиною дій блоку проти Будапешта.

Угорські чиновники запропонували потенційну угоду, згідно з якою Будапешт зніме своє вето на виділення коштів на суму €6,6 млрд для відшкодування грошей за зброю, яку відправили в Україну. В обмін на це угорський уряд хоче повного доступу до середини грудня до €6,3 млрд з фондів ЄС, заморожених через проблеми верховенства закону та корупції, повідомили два джерела. За їхніми словами, Брюссель відхилив цю пропозицію з огляду на ймовірну політичну реакцію з боку Європейського парламенту.

«Замість постачання зброї ми виступаємо за припинення вогню», – заявив у понеділок міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, додавши, що Будапешт не має наміру знімати своє вето.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні