Категорія
Новини
Дата

Зеленський попросив Макрона допомогти із розблокуванням макрофіну ЄС на €8 млрд

Президент Володимир Зеленський під час розмови президентом Франції Емманюелем Макроном попросив його допомогти з розблокуванням макрофінансової допомоги Європейського Союзу. Про це Зеленський заявив напередодні у відеозверненні.

Ключові факти

  • Президент України повідомив, що попросив свого французького колегу допомогти розблокувати макрофін, «який загальмувався у Європі». Йдеться про пакет допомоги на майже €9 млрд, з яких Україні вже надіслано перший транш на €1 млрд.
  • «Це не дрібниці для нас, а важливі соціальні речі. Це наші пенсії, заробітні плати, підтримка для переселенців. Ми очікуємо відповідних рішень конкретних державних діячів», – сказав Зеленський.
  • В ЄС зараз немає вільних коштів, аби забезпечити другий транш макрофінансової допомоги Україні в розмірі €8 млрд, заявила напередодні представниця Єврокомісії Аріанна Подеста. За її словами ЄС розглядає альтернативні рішення, зокрема, використання кредитних гарантій з боку держав-членів ЄС.

Контекст

Раніше Bloomberg з посиланням на джерела повідомив, що країни ЄС не можуть домовитися про пакет у €8,8 млрд для України, тому Брюссель запропонував виділити €1 млрд у вигляді швидкої фінансової допомоги.

ЄС підготував такий альтернативний варіант після того, як Єврокомісія не змогла отримати згоду Німеччини на пакет, який передбачав €8,8 млрд позик. 

Як зазначає видання, Німеччина вимагає надати Україні гранти, тобто безповоротну допомогу, замість кредитів. Але уряд Олафа Шольца нібито не погоджується з тим, як пропонується розрахувати та структурувати гарантії.

Серед країн ЄС немає єдиної думки щодо надання Україні пакету допомоги на €8,8 млрд. Не всі країни Євросоюзу готові підтримувати Київ такою сумою, заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтервʼю Corriere della Sera

1 серпня премʼєр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що ЄС спрямував Україні €1 млрд макрофінансової допомоги з пакету на €9 млрд. Перший транш у €500 млн вже зарахований на рахунок НБУ, надходження другого траншу очікується 2 серпня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні