Бахмут /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Керівництво армії виступило за продовження оборони Бахмута – засідання Ставки

Бахмут Фото Getty Images

У понеділок, 6 березня, президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, повідомляє пресслужба голови держави. Присутні розглянули ситуацію в Бахмуті та висловились за продовження його оборони. За словами командувача сухопутних військ Олександра Сирського, бої за Бахмут досягли найвищого рівня напруження.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На Ставці командувачі оперативно-стратегічних угруповань військ доповіли про ситуацію на основних напрямках фронту.
  • Згідно з повідомленням, президент поставив запитання головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному та командувачу оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Олександру Сирському щодо подальших дій на Бахмутському напрямку.
  • «Вони висловилися за продовження оборонної операції та подальше посилення наших позицій у Бахмуті», – йдеться у повідомленні.
  • Також на засіданні Ставки розглянуто питання постачання зброї й обладнання та їхнього розподілу за оперативними напрямками.
  • В Міноборони повідомили, що командувач сухопутних військ Олександр Сирський 5 березня у черговий раз відвідав частини, які здійснюють оборону Бахмута та на підступах до міста. За його словами, бої за Бахмут досягли найвищого рівня напруження.
  • «Ворог кинув у бій додаткові сили Вагнера. Наші воїни мужньо боронять позиції на півночі Бахмута, намагаючись не допустити оточення міста», — зазначив Сирський.

Контекст

У серпні, коли лінія фронту наблизилася до Бахмута, це був один із напрямків розвитку російської атаки на Слов’янськ. Бахмут міг стати першим відносно великим містом (70 000 населення до війни), яке росіяни захопили б з кінця червня, коли ЗСУ після двох місяців боїв були змушені відступити з Сєвєродонецька та Лисичанська. Захоплення Бахмута могло перервати послідовність важких поразок РФ на Харківщині й Херсонщині. Швидкого захоплення не вийшло.

Наприкінці серпня російській армії вдалося впритул наблизитись до міста. Захоплене Покровське на північний схід від Бахмута відкривало прямий шлях у передмістя та приватний сектор. Але росіяни на тривалі місяці зав’язли у важких боях довкола міста.

З вересня по грудень за Бахмутський напрямок відповідала 93-я бригада «Холодний Яр», яка на той момент вже мала низку визначних перемог над підрозділами Першої танкової армії РФ на півночі та в напрямку Барвінкового. З російського боку захоплення Бахмута передали під відповідальність власника «Вагнера» Євгенія Пригожина. 

6 березня міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що місто Бахмут має скоріше символічне, ніж оперативне значення, і його захоплення не обовʼязково означатиме, що Москва повернула собі ініціативу у війні, пише Reuters. Остін сказав, що якщо українські сили вирішать передислокуватися на захід від Бахмута, він не розглядатиме це як стратегічну невдачу.

Видання Bild писало, що між Зеленським і Залужним виникла суперечка стосовно Бахмута. За даними видання, глава держави та головнокомандувач збройних сил мали принципово різні погляди на те, як армія повинна чинити з Бахмутом. З кількох джерел у політичному керівництві Bild дізнався, що Залужний вже кілька тижнів тому рекомендував подумати про відступ із Бахмута з тактичних причин.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні