Джо Байден і Володимир Зеленський /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Війна
Дата

Ефективний контрнаступ, відступ від Бахмуту та перемовини з Путіним. Як у Білому домі бачать продовження війни в Україні. Переказ тексту Washington Post

Україну важко переконати обирати ті цілі, які Захід вважає найбільш досяжними Фото Колаж Анна Наконечна

Наближається перша річниця повномасштабної війни в Україні, а за словами розвідки та урядовців, варто очікувати ще і на переломний момент на полі бою. Washington Post поговорила із американськими чиновниками, які попросили про анонімність з огляду на чутливість обговорюваних питань, щоб дізнатися про настрої щодо подій в Україні. Forbes вибрав ключові факти з матеріалу

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Попри обіцянки підтримувати Україну «стільки, скільки знадобиться», чиновники Байдена кажуть, що саме нещодавні пакети допомоги від США та інших союзників представляють Києву найкращий шанс рішуче змінити хід війни.

«Ми продовжуємо наполягати на тому, що не можемо утримувати той самий рівень допомоги вічно, – сказав чиновник адміністрації президента про українських лідерів. – «Стільки, скільки знадобиться» стосується тривалості конфлікту, а не кількості допомоги».

Чиновники Байдена впевнені, що переломний момент війни буде цієї весни. Саме тому віцепрезидентка Камала Гарріс, головний дипломат Ентоні Блінкен і міністр внутрішньої безпеки Алехандро Майоркас відвідають головний безпековий саміт у Німеччині, а Байден – Польщу наступного тижня.

Адміністрація Байдена також працює із Конгресом над схваленням нового пакету ($10 млрд) прямої допомоги бюджету України, а наступного тижня очікується оголошення про новий пакет військової допомоги і додаткові санкції проти Кремля.

Низка американських чиновників особисто передали українським лідерам повідомлення про критичність наступних кількох місяців. Серед них – радник з національної безпеки Джон Файнер, заступниця держсекретаря Венді Шерман і заступник міністра оборони Колін Кал – усі вони були в Україні минулого місяця.

Директор ЦРУ теж особисто розповів Володимиру Зеленському про можливі плани Росії і наголосив на нагальності моменту.

Байден і його помічники кажуть, що готові підтримувати Україну так довго і так активно, наскільки буде можливо. Але вони застерігають, що це буде робити все складніше після того, як Україна вичерпає усі надані їй пакети допомоги, а це може статися вже цього літа.

Головне – обрати правильну ціль

За словами чиновника, який знайомий із діалогом із Києвом, Україну важко переконати обирати ті цілі, які Захід вважає найбільш досяжними.

Місяцями Україна витрачає значні ресурси на оборону Бахмута, а американські аналітики і планувальники стверджують, що нереально одночасно захистити Бахмут і запустити контрнаступ навесні, щоб повернути ті території, які США вважають важливішими.

Зеленський не хоче відступати від Бахмуту, бо боїться, що це завдасть удару по моральному духу українців, і американські чиновники це розуміють. Проте американців непокоїть те, що якщо Україна продовжить бої всюди, де є російські війська, вона виснажить себе на користь Москви.

«Наша думка така, що їм треба якомога ефективніше використати надані їм ресурси і підготовку, – сказав один високопосадовець. – Якщо росіяни візьмуть Бахмут, то вони не отримають суттєвої переваги на полі бою. Москва спробує представити це у такому світлі, але то лише позначка на мапі, заради якої вони витратили стільки зброї і пролили стільки крові».

Українські військові /Gettyimages

Українські військові тримають оборону Бахмуту Фото Gettyimages

Зеленський і його помічники не раз наголошували на тому, що головна ціль для українців – це повернення України до кордонів 1991-го. Проте американська розвідка дійшла висновку, що повернення добре укріпленого півострова не під силу українській армії у теперішньому її стані.

Така різниця між цілями і здатністю їх досягти насторожує Європу, яка боїться, що війна в Україні затягнеться на невизначений термін і обтяжить Європу, у якої багато й інших проблем.

Саме тому помічники Байдена кажуть, що вони наполягають на найкращому можливому плані: озброїти Україну так, щоб вона повернула у наступні місяці стільки територій, скільки буде можливо, а потім сіла за стіл перемовин із Путіним.

Для виконання цього плану в Україну їдуть системи Patriot, HIMARS та різні види броньованого транспорту.

  • Оптимісти вважають, що в України є шанс зупинити Росію на Сході, повернути території на Півдні і змусити Росію до переговорів про завершення війни до кінця року.
  • Скептики ж хвилюються, що час не на боці України, адже Росія збирає все більше людей у свою армію.

Українська і західна розвідки говорять, що Росія наразі привела в Україну понад 300 000 солдатів і планує цю кількість збільшити. Навесні росіяни можуть спрямувати свої сили через білоруський кордон, перерізавши шляхи поставок для України на Заході країни.

Навіть досвідчені військові експерти кажуть, що в наступні місяці події можуть розгортатися за багатьма різними сценаріями.

«Незрозуміло точно, як все закінчиться. Перемовинами? Замороженим конфліктом? – розмірковує Сет Джонс, директор програми міжнародної безпеки в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень. – Наразі є достатня кількість підтримки й українці готові битися, тому логічно боротися за досягнення максимальних цілей. Але відкритим залишається питання: скільки ще вони витримають у такому темпі?».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні