Категорія
Новини
Дата

Зеленський схвалив скасування податкових пільг для грального бізнесу

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про скасування спрощеної системи оподаткування для грального бізнесу. Про це свідчить інформація в картці законопроєкту №8079 на сайті Верховної Ради.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Проєкт Закону про внесення змін до підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо заборони перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування повернуто до парламенту з підписом президента 6 лютого 2023 року.
  • Закон скасовує норму, яка дозволила гральному бізнесу перейти на спрощену систему оподаткування, сплачуючи лише 2% єдиного податку. 
  • Перехідного періоду не буде. У фінальній редакції законопроєкт набирає чинності з наступного дня після підписання президентом, – заявляв раніше автор законопроєкту, член профільного комітету Ярослав Железняк.

Контекст

З 1 січня по 31 серпня 2022 року субʼєкти господарювання, що займаються організацією та проведенням азартних ігор, лотерей, парі (букмекерським парі, парі тоталізатора) та які згодом перейшли на спрощену систему оподаткування, загалом сплатили 174 млн грн податку на прибуток підприємств, 0,3 млн грн податку на додану вартість та 0,1 млн грн земельного податку, йдеться в пояснювальній записці до законопроєкта.

У жовтні 2022 року профільний комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт №8079, яким пропонується припинити надання «необґрунтованих пільг для організаторів азартних ігор, лотерей і парі».

Раніше в інтервʼю Forbes голова КРАІЛ Іван Рудий заявляв, що в питанні оподаткування грального бізнесу «всі крапки над «і» розставить законопроєкт 2713-д. За його словами, це чіткий податковий закон у сфері грального бізнесу, він був вишенькою на торті в гральній реформі. «Там все прописано: 18% із податку на прибуток і 10% GGR.

Нам потрібен чіткий податковий закон під «ігорку». 2713-д – правильний сигнал для закордонних інвесторів. І я певен, що оператори будуть сплачувати», – наголошував він.

Раніше гральний бізнес сплачував податок на дохід: 10% – з ігрових автоматів, 18% – від різниці між доходом і виплаченими виграшами для букмекерського бізнесу й казино, 30% – для організаторів лотерей. Також податок на прибуток підприємств (18%) і податок на виграш (18% ПДФО та 1,5% військового збору).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні