Категорія
Світ
Дата

«Ідеальний шторм для Франції». Чому Макрон говорить про введення західних військ в Україну та допомагає Молдові й Вірменії? Розбір Forbes

Еммануель Макрон Франція Україна /Getty Images

Президент Франції Еммануель Макрон виступає під час пресконференції за підсумками міжнародної конференції, спрямованої на посилення західної підтримки України, в Єлисейському президентському палаці в Парижі, 26 лютого 2024 року. Фото Getty Images

Президент Франції Еммануель Макрон наприкінці лютого розбурхав союзників по НАТО, не виключивши відправлення військ до України. За тиждень – ще й дорікнув їм боягузством. Радикальні кроки Макрон зробив і відносно Вірменії та Молдови, яких Москва вважає своїми територіями впливу. З чим пов’язаний зсув у позиції французького лідера, який ще півтора року тому закликав «зберегти обличчя» Путіну, та чи перейде він від слів до справи?

26 лютого Макрон зібрав європейських лідерів у Єлисейському палаці на неформальний саміт з питання підтримки України. А після зустрічі сенсаційно заявив, що «в динаміці не можна виключати» відправлення до України сухопутних військ західних країн.

Консенсусу західних лідерів з цього питання немає, визнав Макрон. Майже одразу представники Німеччини, Чехії, Швеції, США, Канади та генсек НАТО Єнс Столтенберг заперечили плани відправлення військ в Україну. А Макрона розкритикувала французька опозиція.

Але президент Франції продовжив тиснути. 5 березня у Празі закликав європейців не бути боягузами: «Підіть і запитайте Путіна, чого він не готовий робити».

Вже 7 березня Макрон обговорював Україну на зустрічі з лідерами французьких партій. На ній він сказав, що немає червоних ліній у підтримці України, та не виключив відправлення військ у разі наступу Росії на Київ чи Одесу.

Поки заяви французького президента підтримали публічно лише голови МЗС Польщі та Литви. Західні лідери частіше говорять, чого не робитимуть та як не ескалюватимуть ситуацію. А це найефективніший спосіб спровокувати Путіна. Макрон виправляє їхню помилку у комунікаціях із Росією, каже Леонід Літра, старший аналітик Центру «Нова Європа», який спеціалізується зокрема на французько-українських відносинах.

Макрон намагається розбудити європейців та показати їм, що це їхня війна, вважає аналітик Atlantic Council Пітер Дікінсон. «По суті він намагається шокувати Європу», – каже він.

Яку стратегію просуває Макрон, навіщо це йому і як далеко готовий зайти?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні