Категорія
Світ
Дата

Соратник Фіцо. Хто такий Петер Пеллегріні, який виграв вибори президента в Словаччині

президент Словаччини Петер Пеллегріні /Getty Images

Новообраний президент Словаччини Петер Пеллегріні, Брюссель, 28 травня 2019 року. Фото Getty Images

Дива на виборах президента Словаччини не сталося. У другому турі спікер парламенту Петер Пеллегріні, який є соратником відомого проросійськими заявами прем’єра Роберта Фіцо, переміг ліберального кандидата Івана Корчока. Що відомо про нового президента?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

У суботу, 6 квітня, у другому турі виборів Словаччина обрала нового президента. Наступні п’ять років країну очолюватиме соратник прем’єра Роберта Фіцо – Петер Пеллегріні. Він обійшов свого конкурента – прозахідного кар’єрного дипломата Івана Корчока – з перевагою у 6,25% голосів виборців. Пеллегріні отримав 53,12%, Корчок – 46,87%. 

Фіналіст виборів та колишній міністр закордонних справ Іван Корчок був надією опозиційних партій, розповідав Александер Дулеба, аналітик Словацької асоціації зовнішньої політики. «Вони підтримали Корчока, щоб він став балансиром для уряду Фіцо», – пояснював він.

У першому турі виборів, що відбувся наприкінці березня, Корчок здолав Пеллегріні з результатом 42,5% проти 37%. Але навіть тоді соціологи прогнозували більші шанси Пеллегріні у другому турі.

Причина – до нього перетікали голоси інших кандидатів, пояснювали Forbes Ukraine чотири словацьких аналітики. Зокрема, проросійського Штефана Гарабіна, який в першому турі посів третє місце з 11,7%.

Гарабін критикував обох кандидатів, тому для його виборців Пеллегріні був не ідеальним кандидатом. Але Корчок сприймався ледь не американським агентом, пояснював президент словацького Інституту громадських справ Григорій Месежніков.

Після запланованої на 15 червня інавгурації Пеллегріні замінить президентку Зузану Чапутову. Ліберальну та проукраїнську політикиню, яка кілька разів під час повномасштабної війни відвідувала Київ.

Що відомо про нового президента Словаччини, яка його позиція стосовно України та на що може впливати?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні