Категорія
Новини
Дата

Туристична галузь торік сплатила на 31% менше податків, надходження від пансіонатів і гуртожитків зросли

1 хв читання

Державний бюджет отримав від туристичної галузі 1,5 млрд грн сплачених податків, йдеться в даних, які отримав Forbes від Державного агентства розвитку туризму. Водночас пансіонати і гуртожитки сплатили більше податків, їх використовували як прихисток переселенці.

Ключові факти 

  • У 2022 році представники туристичної галузі України сплатили 1,5 млрд грн. Це на 31% менше, ніж у 2021 році. Тоді надходження в державний бюджет були 2,2 млрд грн. 
  • За минулий рік кількість платників податків, які займаються туристичною діяльністю, скоротилася на 17%. Зокрема, юридичних осіб стало менше на 14%, а фізичних – на 18%.
  • На падіння надходжень до бюджету, зокрема, вплинуло руйнування туристичної інфраструктури через повномасштабну війну. Також знизилася купівельна спроможність населення, яке «закриває» свої базові потреби, а необхідність у подорожах відходить на другий план. 
  • Частка сплаченого податку від туристичних баз, кемпінгів, дитячих таборів зменшилася на 57%, туристичних операторів – на 35%, туристичних агентств – на 27%. 
  • Найбільше до бюджету сплатили готелі – 898 млн грн. Також пансіонати й гуртожитки почали сплачувати податків більше на 46%. Їх використовували як тимчасовий прихисток переселенці. 
  • Зростання сплаченого податку продемонстрували Львівська (273 млн грн), Київська (164 млн грн), Івано-Франківська (159 млн грн) області. Водночас значний спад відбувся у Києві – на 46% та Одеській області – на 58%. 

Контекст 

Точних даних про пошкоджені внаслідок воєнних дій готелі в Україні немає. Серед тих, про які говорилося публічно, близько 12 готелів на майже 1000 номерів сукупно, писав Forbes. Серед великих готелів – київський Alfavito (229 номерів), «Харків» (205 номерів), «Україна» в Чернігові (99 номерів). 

Водночас від військових дій постраждали приблизно 1000 закладів харчування. Часткове руйнування приміщення ресторану може принести збитки 100 000–150 000 грн, значні – від 500 000–1 млн грн. Будівлі, які повністю зруйновані, – це збитки від $100 000, підрахувала засновниця компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні