Категорія
Новини
Дата

Туристична галузь торік сплатила на 31% менше податків, надходження від пансіонатів і гуртожитків зросли

Державний бюджет отримав від туристичної галузі 1,5 млрд грн сплачених податків, йдеться в даних, які отримав Forbes від Державного агентства розвитку туризму. Водночас пансіонати і гуртожитки сплатили більше податків, їх використовували як прихисток переселенці.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • У 2022 році представники туристичної галузі України сплатили 1,5 млрд грн. Це на 31% менше, ніж у 2021 році. Тоді надходження в державний бюджет були 2,2 млрд грн. 
  • За минулий рік кількість платників податків, які займаються туристичною діяльністю, скоротилася на 17%. Зокрема, юридичних осіб стало менше на 14%, а фізичних – на 18%.
  • На падіння надходжень до бюджету, зокрема, вплинуло руйнування туристичної інфраструктури через повномасштабну війну. Також знизилася купівельна спроможність населення, яке «закриває» свої базові потреби, а необхідність у подорожах відходить на другий план. 
  • Частка сплаченого податку від туристичних баз, кемпінгів, дитячих таборів зменшилася на 57%, туристичних операторів – на 35%, туристичних агентств – на 27%. 
  • Найбільше до бюджету сплатили готелі – 898 млн грн. Також пансіонати й гуртожитки почали сплачувати податків більше на 46%. Їх використовували як тимчасовий прихисток переселенці. 
  • Зростання сплаченого податку продемонстрували Львівська (273 млн грн), Київська (164 млн грн), Івано-Франківська (159 млн грн) області. Водночас значний спад відбувся у Києві – на 46% та Одеській області – на 58%. 

Контекст 

Точних даних про пошкоджені внаслідок воєнних дій готелі в Україні немає. Серед тих, про які говорилося публічно, близько 12 готелів на майже 1000 номерів сукупно, писав Forbes. Серед великих готелів – київський Alfavito (229 номерів), «Харків» (205 номерів), «Україна» в Чернігові (99 номерів). 

Водночас від військових дій постраждали приблизно 1000 закладів харчування. Часткове руйнування приміщення ресторану може принести збитки 100 000–150 000 грн, значні – від 500 000–1 млн грн. Будівлі, які повністю зруйновані, – це збитки від $100 000, підрахувала засновниця компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні