Категорія
Свій бізнес
Дата

Forbes Digital

Майже український Тесла. Мрія про виробництво літаків привела Олександра Степуру в індустрію складних розвідувальних БПЛА. Як його Skyeton вийшов у лігу мільярдного бізнесу

11 хв читання

Безпілотники Skyeton /Олег Сидоряка

Безпілотники Skyeton Фото Олег Сидоряка

Науковець та інженер Олександр Степура створив з десяток бізнесів – від надміцних дверей до розумних банкоматів. Побудувати мільярдний бізнес допомогла велика війна: його розвідувальні дрони не мають рівних. Ось його історія.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

У ніч на 30 травня 2024-го силам оборони України вдався один із наймасштабніших комбінованих ударів по воєнних обʼєктах ворога у тимчасово окупованому Криму. Ударні дрони й ракети ATACMS уразили російські військові катери, Керченську поромну переправу, а також знищили неподалік Армянська комплекс дальнього радіолокаційного виявлення «Небо‐СВУ» вартістю майже $100 млн.

Один із лідерів на ринку розвідувальних БПЛА, що забезпечують спостереження і наведення вогню у подібних операціях, – компанія Skyeton Олександра Степури, 59. Підприємство виробляє розвідувальні комплекси ACS‐3 (Raybird‐3 у цивільній модифікації), що перебувають на озброєнні української армії з 2018 року.

Вартість одного комплексу, що складається з трьох літаків, переносної наземної станції керування, антенної системи, пускової установки, а також камери, фотоапарата, радарів, – $1,2 млн. Через безпекові обмеження Степура не конкретизує операції, до яких залучали його БПЛА.

«Raybird‐3 гарно проявив себе під час контрнаступу на Харківщині», – казав у лютому 2023‐го міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд