20 найбільших металургійних компаній України. /колаж Анастасія Левицька
Категорія
Компанії
Дата

20 найбільших металургійних компаній України. Рекордні збитки «Метінвесту» Ахметова, прибутки Ferrexpo Жеваго та зупинка заводів Коломойського

20 найбільших металургійних компаній України. Фото колаж Анастасія Левицька

У 2023 році металургійні підприємства оговтуються після найдраматичнішого падіння, спричиненого повномасштабним вторгненням Росії. Агресор зруйнував ММК ім. Ілліча та «Азовсталь», які забезпечували 40% виробництва металопродукції, а також заблокував морський експорт. Хто виявився спритнішим за інших? Forbes публікує список 20 найбільших металургійних компаній України, які торік заробили 520 млрд грн.

У 2022-му українські вирбники знизили виробництво сталі та прокату на 70–72%, за даними асоціації «Укрметалургпром». Негативна динаміка перервалась лише у березні 2023-го: металурги сумарно виробили 527 400 т сталі – майже на 25% більше, ніж попереднього місяця.

Нарощування експортних поставок через західні сухопутні кордони дозволило Україні піднятись на 24-ту позицію (+4 в. п. у березні – серпні 2023-го) у світовому рейтингу виробників сталі Worldsteel, випередивши Велику Британію. Проте є куди зростати – до повномасштабного вторгнення Україна претендувала на входження у першу десятку.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні