Фото надано «AB InBev Efes Україна»
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

«Чернігівське» повертається. Як виробник пива відновлює роботу на зруйнованій броварні в Чернігові

Фото надано «AB InBev Efes Україна»

Рік тому Чернігівську броварню було зупинено, як і майже весь бізнес «AB InBev Efes Україна», до складу якого вона входить. Зруйноване підприємство вдалося перезапустити завдяки героїзму співробітників підприємства.

Менш ніж 100 км відділяє Чернігів від російського кордону. Саме тому минулого року мешканці області одними з перших відчули на собі події, що назавжди змінили їхнє життя і бізнес у регіоні. Попри все, за рік жителі Чернігівщини не втратили віру у перемогу, продовжують плідно працювати й відновлюватися. Один з прикладів цього – Чернігівська броварня, що входить до складу «AB InBev Efes Україна». 

Через воєнні дії підприємство зупинили 24 лютого, а згодом російські ракети завдали йому значних руйнувань. Понад пів року броварня, один із ключових бізнесів у регіоні й місце роботи для містян, не функціонувала. Але за деякий час після деокупації регіону в «AB InBev Efes Україна» вирішили, що підприємство – символ незламності українського бізнесу, потрібно відновлювати й перезапускати.

«Чернігівське» повертається. Як виробник пива відновлює роботу на зруйнованій броварні в Чернігові /Фото 1

Фото надано «AB InBev Efes Україна»

Як і навіщо перезапускали Чернігівську броварню

Рік тому, 24 лютого 2022 року, всі три броварні «AB InBev Efes Україна» у Чернігові, Миколаєві й Харкові зупинили свою роботу. Це зробили, щоб зберегти життя співробітників. Кілька тижнів по тому зʼясувалося, що рішення було правильним, адже внаслідок ракетного удару 25 березня територію броварні й виробничі потужності було сильно пошкоджено. 

Ми втратили багато важливого обладнання і зазнали збитків на мільйони доларів. Але все це майже не має значення порівняно із тим, що ми зуміли запобігти загибелі наших людей, наших співробітників.

«Деякі будівлі було пошкоджено частково, деякі повністю знищено. Ми втратили багато важливого обладнання і зазнали збитків на мільйони доларів. Але все це майже не має значення порівняно з тим, що ми зуміли запобігти загибелі наших людей, наших співробітників», – розповідає заступник генерального директора «AB InBev Efes Україна» Денис Хренов.

Попри те, що броварні не працювали, співробітники продовжували займалися волонтерством, організовували евакуацію, розвозили продукти харчування і допомагали тим, кому була потрібна будь-яка підтримка. 

«Чернігівське» повертається. Як виробник пива відновлює роботу на зруйнованій броварні в Чернігові /Фото 2

Фото надано «AB InBev Efes Україна»

Після визволення міста працівники підприємства почали поступово повертатися до Чернігова. А у липні 2022 року акціонери компанії вирішили спробувати відремонтувати броварню і перезапустити її. На думку керівництва, це додало б ще більшого ентузіазму мешканцям міста і співробітникам та стимулювало б сплату податків, які забезпечують фінансову стабільність України. 

«Чернігівське» повертається. Як виробник пива відновлює роботу на зруйнованій броварні в Чернігові /Фото 3

Фото надано «AB InBev Efes Україна»

«Чернігівське» повертається. Як виробник пива відновлює роботу на зруйнованій броварні в Чернігові /Фото 4

Фото надано «AB InBev Efes Україна»

Попередній слайд
Наступний слайд

До перезапуску готувалися кілька місяців, адже відновлювати роботу частково зруйнованого підприємства, що простоювало більш ніж пів року, – справа ризикована, складна і недешева. Зрештою наприкінці грудня Чернігівська броварня відновила свою роботу. За словами Дениса Хренова, на підприємстві почали варити пиво «Янтар», «Рогань», Kozel, Stella Artois і, звісно, легендарне «Чернігівське», яке багато років є однією з візитівок міста і яке люблять мільйони українців. Пиво, зварене у Чернігові, вже знову на полицях супермаркетів.

Наші співробітники вистояли й повернулися на броварню, яку було понівечено ракетами, рятували те, що залишилося, відновили виробництво і перезапустили його, щоб варити смачне пиво, на яке чекають українці.

Згодом про те, яких зусиль співробітники й керівництво «AB InBev Efes Україна» доклали до відновлення свого підприємства, зняли документальний короткометражний фільм «Нездоланні», передпоказ якого відбувся 7 лютого у Берліні. У центрі сюжету – складний період початку війни та окупації, а також моменти жертовності українців, які подолали всі випробування заради відновлення виробництва та долучилися до відновлення і запуску броварні після вимушеного простою. У фільмі показані особисті історії співробітників броварні та їхні переживання під час обстрілів, евакуації й втрати домівок. 

«Наші співробітники вистояли й повернулися на броварню, яку було понівечено ракетами, рятували те, що залишилося, відновили виробництво і перезапустили його, щоб варити смачне пиво, на яке чекають українці. Це все ми закарбували у стрічці», – розповідає Денис Хренов.

«Чернігівське» у світі й гуманітарна вода для українців

Рік тому частина співробітників разом евакуювалася у безпечні регіони України, а дехто в Європу, зокрема Бельгію, де розміщений головний офіс AB InBev, і вже звідти продовжили боротися, організовуючи допомогу. Наприклад, у травні 2022 року на заводі бельгійської компанії AB InBev у місті Льовен розпочали варите пиво «Чернігівське», покликане розповіси про Україну й українську культуру, а також допомогти українцям. Пізніше виробництво почали запускати в інших країнах Європи й світу. 

«Продажі «Чернігівського» із сердечком у кольорах українського прапора було запущено у Великій Британії, Бельгії, Німеччині, Нідерландах, Італії, Франції, Польщі, Данії, Австрії, Швейцарії, Сполучених Штатах, Канаді, Колумбії та Бразилії – загалом на 14 ринках», – зазначив Денис Хренов.  

За його словами, весь прибуток від продажів лімітованої серії «Чернігівського» спрямовано на підтримку гуманітарних зусиль в Україні через благодійні організації, включаючи Caritas International, це щонайменше $5 млн. Крім того, AB InBev разом із пожертвами співробітників уже передала до благодійних установ майже $2 млн на підтримку українців.

Від початку війни «AB InBev Efes Україна» передала понад 30 т продуктів тривалого зберігання, побутову хімію та засоби гігієни незахищеним верствам населення Харківщини, Миколаївщини, Чернігівщини та Києва. Окремим напрямом підтримки громад є доставка питної води мешканцям тих регіонів, які через воєнні дії не мають доступу до питної води. Так, на Миколаївській броварні у перші тижні війни було налито та передано 150 000 л питної води для містян. Навесні компанія передала додаткові 47 000 л води задля підтримки миколаївців під час гуманітарної кризи.

«Чернігівське» повертається. Як виробник пива відновлює роботу на зруйнованій броварні в Чернігові /Фото 5

Фото надано «AB InBev Efes Україна»

«Чернігівське» повертається. Як виробник пива відновлює роботу на зруйнованій броварні в Чернігові /Фото 6

Фото надано «AB InBev Efes Україна»

Попередній слайд
Наступний слайд

Європейський офіс компанії також долучився до подолання гуманітарної кризи, передавши 5 млн банок питної води з м. Льовен у Бельгії до України. Зокрема, воду було надано для деокупованих територій, покриття потреб Київської, Харківської, Миколаївської, Херсонської, Донецької областей, а також міст та громад, які приймають ВПО.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні