ТРЦ Victoria Gardens у Львові /Shutterstock
Категорія
Компанії
Дата

Forbes Digital

Десять найбільших власників торгових центрів в Україні. У списку 2024 року – подружжя Герег, родина Вагіфа Алієва, Томаш Фіала та іноземний партнер Хомутинніка. Хто ще?

9 хв читання

ТРЦ Victoria Gardens у Львові Фото Shutterstock

У групи «Епіцентр» – 70 торгових центрів сукупно на 2,2 млн кв. м. У найближчі три роки може додатися ще близько 500 000 кв. м. У її найближчого переслідувача – групи Mandarin Plaza – вп’ятеро менше. Хто ще на третій рік війни зберігає місце серед топ-10 власників ТРЦ в Україні і наскільки заповнені їхні обʼєкти?

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Через повномасштабну війну, станом на 1 липня 2024 року, в Україні зруйновано дев’ять і пошкоджено 23 із 286 торгових центрів, за даними Української Ради Торгових Центрів (УРТЦ). Сума прямих збитків сягнула $380,6 млн, непрямих – $2,7 млрд. 

Все це – без урахування втрачених торгових центрів групи «Епіцентр». З лютого 2022 року повністю знищені, окуповані або пошкоджені 10 об’єктів компанії, повідомляє її пресслужба. 

Серед торгових центрів, що отримали пошкодження різного ступеню, станом на 1 липня працювали 13, за даними УРТЦ. Серед них – ТРЦ Nikolsky у Харкові, ТРЦ Retroville у Києві. В процесі відновлення – ТРК «Сонячна Галерея» в Кривому Розі. «Епіцентр» заявив про наміри відбудувати ТЦ у Бучі в Київській області на місці зруйнованого. 

Переживши падіння відвідуваності, орендних ставок і виторгу через війну, в середньому по ринку галузь відновилася на 70%, оцінює операційний директор Budhouse Group Максим Гаврюшин. «В якісь місяці впливають масовані обстріли або вимкнення світла, якісь місяці кращі», – каже він.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд