Віталій Николаєнко, CEO Voltage Group. /надано пресслужбою Voltage Group
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

«Восени ціллю ворога знову буде критична інфраструктура, але запас стійкості енергосистеми менший». Як технології енергозберігання можуть посилити енергосистему України

Віталій Николаєнко, CEO Voltage Group. Фото надано пресслужбою Voltage Group

Енергетика – це фундамент економіки. Від безперебійності енергозабезпечення залежить весь «функціонал» сучасного життя та його якість. Які виклики в цьому контексті готує нам жовтень–листопад 2023-го? Та як сьогодні можна зміцнити енергетичну безпеку на промисловому та національному рівнях? Про це розповіли Олександр Домбровський та Віталій Николаєнко – експерти енергетичної галузі, які впроваджують проєкти з енергозміцнення держави у воєнний час.

На що чекати наступної осені 

За даними НЕК «Укренерго», внаслідок масованих атак на українську енергосистему втрати встановленої потужності зросли до 27 ГВт. Після досвіду минулої зими з блекаутами розслаблятися, на думку експертів, ще зарано. 

    «З жовтня–листопада ключовою ціллю ворога знову буде критична інфраструктура. Але проблема в тому, що запас стійкості енергосистеми сьогодні набагато менший, ніж це було рік тому», – каже Олександр Домбровський, президент ПРАТ «МХП Еко Енерджи», голова правління «зеленої» платформи Global 100% RE Ukraine.

На цьому фоні питання енергетичної безпеки виходить на новий рівень. На думку Олександра Домбровського, сьогодні перед Україною стоїть надзвичайно важливе завдання: швидко перейти від централізованої радянської системи енергозабезпечення, де було 55% атомної генерації, 35% теплової генерації й 10% гідрогенерації, на функціонально децентралізовану енергетичну систему з використанням власних відновлювальних ресурсів. 

mhp.com.ua

Олександр Домбровський, президент ПРАТ «МХП Еко Енерджи», голова правління «зеленої» платформи Global 100% RE Ukraine. Фото mhp.com.ua

Головна ідея – зробити максимальну кількість споживачів одночасно й виробниками енергетичних ресурсів – як для власних потреб, так і для енергетичних ринків. Суб’єктами цього процесу повинні стати підприємства, територіальні громади й регіони, малий та середній бізнес і навіть ОСББ. 

Одним із ключових елементів нової системи є Energy Storage – процес зберігання енергії. Завдання держави в цьому плані – підтримати та організувати сприятливі «правила гри» для учасників енергоринку.

Міжнародний досвід, який варто поширити на національний рівень  

Сьогодні Energy Storage – це глобальний світовий тренд у сфері відновлюваних джерел енергії. Він відкриває нові можливості в контексті декарбонізації світової енергетики та її переходу на більш стійкий формат. Цьому сприяє: 

  • Політика ЄС.  Йдеться про найсильнішу в світі регуляторну базу для переходу енергетичних систем Європи на чисту енергію. Завдяки їй у світі активно впроваджуються кроки для протидії глобальному потеплінню. 
  • Загальносвітова тенденція зменшення витрат на системи накопичення енергії, передусім через падіння витрат на літій-іонні акумулятори. 
  • Швидка адаптація бізнесу до епохи змін. Energy Storage є важливою частиною бізнес-стратегій компаній для довгострокового зростання. За даними Diversified Communication, дедалі рідше можна зустріти девелопера, який не включає Energy Storage до переліку свого сервісу.

Цінність використання системи Energy Storage, на думку Віталія Николаєнка, CEO Voltage Group, проявляється в низці аспектів. По-перше, на підприємствах забезпечує живлення при відключенні зовнішньої мережі в енергосистемі. По-друге, передбачає можливість накопичення дешевшої електроенергії в профіцитні години й видачі в пікові години, коли вона дорожча. По-третє, може працювати для підтримки й відновлення частоти в енергосистемі. По-четверте, забезпечує накопичення надлишкової електроенергії від сонячної електростанції, підвищуючи ефективність системи в цілому.

Shutterstock

Energy Storage – це глобальний світовий тренд у сфері відновлюваних джерел енергії. Фото Shutterstock

Energy Storage в Україні: «через терни до зірок»  

У той час, коли у світі Energy Storage розглядають як новий спосіб зменшення залежності від імпорту енергії, підвищення надійності енергосистем, в Україні подібна активність поки що є низькою. 

Сучасні системи накопичення енергії в нашій державі поки що не виробляють. Однак компанія Voltage Group разом із міжнародними ініціативами ПрАТ «МХП Еко Енерджи», а також партнерами з Великої Британії, ЄС та США почали шукати варіанти розвʼязання питання енергобезпеки вже сьогодні. 

Так виникла ідея співпраці в рамках енергетичного консорціуму Smart Storage Grid for Ukraine. Він був створений у червні 2023 року в Лондоні «МХП Еко Енерджи» (Ukraine), Voltage Group (Ukraine), MSP Technology Ltd (Great Britain), fifthVOLT GmbH (Austria, EU), EPC Corporation (USA). Завдяки цьому сьогодні є можливість впровадження індустріальних проєктів у сфері технологій накопичення енергії та створення інноваційних систем розподілу електроенергії від децентралізованої «зеленої» генерації. Олександр Домбровський зазначає, що співпраця спрямована на створення першої в Україні гібридної системи, яка дасть змогу мати власну сонячну генерацію. 

СЕС збудовані компанією «Вольтаж Груп» /надано пресслужбою Voltage Group

СЕС збудовані компанією «Вольтаж Груп» Фото надано пресслужбою Voltage Group

СЕС збудовані компанією «Вольтаж Груп» /надано пресслужбою Voltage Group

СЕС збудовані компанією «Вольтаж Груп» Фото надано пресслужбою Voltage Group

Попередній слайд
Наступний слайд

«Також нова система вирішить проблему споживання та накопичення енергії і дасть можливість продавати надлишок енергії на ринку, або ж експортувати її в майбутньому». На його думку, технології Energy Storage зміцнюватимуть енергостійкість України та допомагатимуть балансуванню роботи енергосистеми в пікові години споживання.

За твердженням CEO Voltage Group Віталія Николаєнка, учасника консорціуму, промислові системи накопичення електроенергії Energy Storage будуть виконувати декілька функцій. 

  • Енергетична безпека. Тобто коли зникає напруга в центральній мережі через аварійні ситуації чи ракетні удари, вмикається Energy Storage. Таким чином певний час живиться об’єкт, який не може довго бути без напруги.
  • Створення «псевдомережі» для забезпечення роботи мережевої сонячної станції. 
  • Перенесення надлишку виробленої електроенергії на пікові години споживання. Також можна заряджати Storage уночі, коли електроенергія є більш дешевою, і розряджати в ранковий пік, а впродовж дня накопичувати надлишки сонячної електроенергії й використовувати їх у вечірній пік.  

  

Віталій Николаєнко, CEO Voltage Group /надано пресслужбою Voltage Group

Віталій Николаєнко, CEO Voltage Group із командою. Фото надано пресслужбою Voltage Group

 Як забезпечити стабільну енергетичну стійкість в енергосистемі майбутнього

На думку експертів, розвиток енергосистем майбутнього неминуче має будуватися на принципах розподіленої генерації з акумуляцією, щоб мати можливість балансувати.

«Наразі ми в Україні маємо чотири атомні станції з енергоблоками переважно по 1000 МВт», – зазначає Віталій Николаєнко. Іншими словами, такі великі потужності генерації зосереджено в чотирьох локаціях. Далі через магістральні мережі «Укренерго» передає електроенергію до розподільчих компаній – обленерго. Після чого відбувається розподіл до побутових і промислових споживачів. 

«Якщо мати по країні велику кількість генеруючих об’єктів меншої потужності з системи накопичення електроенергії, стійкість енергосистеми суттєво виросте. Ймовірність ситуацій зі знеструмленими цілими регіонами й блекауту через ракетні атаки майже нівелюється з розподіленою генерацією по країні». 

Так вважає CEO Voltage Group Віталій Николаєнко. І додає: «У зв’язку з лібералізацією енергоринку, ухваленням законопроєкту 9011-д зараз створений найсприятливіший контекст для запуску технологій Energy Storage за весь час існування ринку. Наразі вже є всі технічно-практичні передумови для таких проєктів, і ми реалізуємо їх «під ключ». 14 років успішного інжинірингу енергетичних проєктів; будівництва і проєктування електромереж класу напруги до 150 кВ та об’єктів ВДЕ (збудовано понад 100 МВт СЕС, запроєктовано близько 300 МВт) дають змогу це робити якісно, професійно та відповідально. Для нас важливо і надалі своєю діяльністю зміцнювати та модернізовувати українську економіку в епоху світових енергетичних трансформацій».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні