Категорія
Інновації
Дата

Forbes Digital

«Федоров особисто спілкувався з Telegram». Месенджер раптово заблокував чат-боти ГУР та СБУ. Як їх вдалося розблокувати вже за 10 годин та які наслідки інциденту

3 хв читання

Telegram, блокування Telegram /колаж Анастасія Решетнік

Роботу чат-ботів у Telegram Головного управління розвідки Міноборони України, Служби безпеки та «єВорог» від Мінцифри відновили майже за 10 годин після блокування. Фото колаж Анастасія Решетнік

Популярний в Україні месенджер Telegram раптово заблокував низку українських чат-ботів, які використовувалися для повідомлень про виявлення ворожих сил та техніки. Того ж дня їх розблокували. Процесом опікувалося Міністерство цифрової трансформації, кажуть опитані Forbes співрозмовники в РНБО та ВР. Як вдалося відновити роботу ботів і до яких наслідків може призвести інцидент?

У ніч на 29 квітня керівництво Telegram заблокувало низку державних чат-ботів, повідомила пресслужба ГУР у Telegram-каналі. Йдеться про боти Головного управління розвідки Міноборони України, Служби безпеки та «єВорог» від Мінцифри.

Усі вони створені для сповіщень про виявлення російських сил і техніки. Приміром, за два роки повномасштабної війни чат-бот «єВорог» отримав 570 000 повідомлень, розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram 13 березня.

Заблокованими також виявилися боти анонімного Telegram-каналу «Николаевский Ванек» з 2,3 млн підписників, створеного у квітні 2022-го. Протягом 14 годин недоступними були чати для звʼязку з «Ваньком» та моніторингу руху повітряних цілей ворога, повідомив Forbes адміністратор каналу під час листування поштою. 

Інцидент може спровокувати потребу держорганів в альтернативі. «Спецслужби точно будуть змушені перейти на інші месенджери й платформи, – каже голова комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. – У довгостроковій перспективі доведеться обирати між зручністю і безпекою».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні