Категорія
Інновації
Дата

«Федоров особисто спілкувався з Telegram». Месенджер раптово заблокував чат-боти ГУР та СБУ. Як їх вдалося розблокувати вже за 10 годин та які наслідки інциденту

Telegram, блокування Telegram /колаж Анастасія Решетнік

Роботу чат-ботів у Telegram Головного управління розвідки Міноборони України, Служби безпеки та «єВорог» від Мінцифри відновили майже за 10 годин після блокування. Фото колаж Анастасія Решетнік

Популярний в Україні месенджер Telegram раптово заблокував низку українських чат-ботів, які використовувалися для повідомлень про виявлення ворожих сил та техніки. Того ж дня їх розблокували. Процесом опікувалося Міністерство цифрової трансформації, кажуть опитані Forbes співрозмовники в РНБО та ВР. Як вдалося відновити роботу ботів і до яких наслідків може призвести інцидент?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

У ніч на 29 квітня керівництво Telegram заблокувало низку державних чат-ботів, повідомила пресслужба ГУР у Telegram-каналі. Йдеться про боти Головного управління розвідки Міноборони України, Служби безпеки та «єВорог» від Мінцифри.

Усі вони створені для сповіщень про виявлення російських сил і техніки. Приміром, за два роки повномасштабної війни чат-бот «єВорог» отримав 570 000 повідомлень, розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram 13 березня.

Заблокованими також виявилися боти анонімного Telegram-каналу «Николаевский Ванек» з 2,3 млн підписників, створеного у квітні 2022-го. Протягом 14 годин недоступними були чати для звʼязку з «Ваньком» та моніторингу руху повітряних цілей ворога, повідомив Forbes адміністратор каналу під час листування поштою. 

Інцидент може спровокувати потребу держорганів в альтернативі. «Спецслужби точно будуть змушені перейти на інші месенджери й платформи, – каже голова комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. – У довгостроковій перспективі доведеться обирати між зручністю і безпекою».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні